Va rog sa imi spuneti daca un contract de intretinere poate fi anulat in conditiile in care intretinatorul nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin in contract ?
Mentionez urmatoarele :
-contractul s-a facut la notar
-contine uzuftuctul viager
-mentiunea de intretinere(fara detalii)
-evaluare intretinere 16700 lei-data 27.11.2007
Nemultumiri din partea intretinutei : nu primeste nimic-bani,alimente,intretinere,medicamente,etc.
Daca se poate ,va rog sa imi explicati ce inseamna in limbajul juridic urmatoarele cuvinte :
-Anulare
-Reziliere
-Rezolutiune
in legatura cu acest subiect adica contractul de intretinere.
As vrea sa inteleg cat de cat acesti termeni deoarece maine am programata intalnirea cu avocatul .
Rezolutiunea contractului e operanta in caz de neexecutare culpabila a obligatiei de intretinere ( aceasta are caracter intuitu personae , e prestata in consideratie persoanei , si , odata indeplinita , nu mai poate fi restituita), poate fi ceruta numai de catre partile contractante.
In caz de deces al uneia, mostenitorii pot continua actiunea deja inceputa in timpul vietii .
( trebuie respectat termenul general de prescriptie de 3 ani )
In cazul in care exista doi creditori (spre exemplu, obligatia de intretinere trebuie sa fie efectuata de catre soti ) obligatia poate fi una indivizibila ( insa aceasta notiune rezulta din interpretarea clauzelor contractuale) si , in caz de neexecutare, celealt sot poate cere rezolutiunea , cu efectul repunerii in situatia anterioara, in sensul restituirii , in integralitate , a bunului ce a constituit obiectul unui asemenea act.
Anularea tine de conditiile de fond si de forma ale contractului.( spre exemplu, vointa nu trebuie sa fie viciata).
Am inteles . Multumesc . Am omis doua aspecte importante :
1. Persoana intretinuta este foarte bolnava si nu se poate deplasa.
2.Eu fac toate aceste lucruri din mila pentru respectiva persoana fara nici un folos material sau financiar , decat cu (posibila) multumire sufleteasca ,prin care ajut un om bolnav si amarat .
Va multumesc pentru promtitudine.
Lege nr. 17 (r1) din 06/03/2000
privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice
Art. 33. - Neexecutarea obligaţiei de întreţinere şi de îngrijire de către noul proprietar al bunurilor obţinute ca urmare a actului juridic de înstrăinare poate fi sesizată autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică de către orice persoană fizică sau juridică interesată. Autoritatea tutelară se poate sesiza şi din oficiu.
Art. 34. - (1) În termen de 24 de ore de la înregistrarea sesizării, autoritatea tutelară va solicita serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, compartimentului de specialitate constituit conform legii în subordinea consiliului local în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul persoana vârstnică să efectueze o anchetă socială în maximum 10 zile de la solicitare.