avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari asociatii locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari asociatii locatari

locuiesc intr-un bloc unde asociatia este de locatari nu de proprietari,intreabarea mea este : au statutul juridic sa aplice penalizari de 0,2 % rau platnicilor ?.Din cate am citit in legea 230/2007 nu am vazut din pacate nici o referire la asociatiile de locatari si modul de aplicare a penalizarilor de catre acestea.Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:47, 23 Martie 2010
mea culpa ... nu stiu pe dinafara chiar toate reglementarile legii si de aceea acest forum este util, avind ce invata unii de la altii
consider ca, pentru evitarea oricaror discutii pe aceasta tema, este bine ca o astfel de decizie (indiferent ca este a adunarii generale sau a comitetului executiv) ar trebui sa stea permanent afisata la avizier, insa conditia esentiala ar fi ca ea sa fie cu adevarat adoptata si adusa la cunostinta proprietarilor/locatarilor. sint multe cazuri in care au fost impuse astfel de penalizari fara a exista vreo decizie a adunarii generale sau comitetului executiv sau, daca a fost adoptata, nu a fost afisata.
@adam grecu .... eu am afirmat mai sus ca ar trebui sa ceara baza legala prin care s-a impus acea penalizare, EVENTUAL printr-o contestatie, nu ca ar fi prima dintre solutii acea contestatie. astfel s-ar lamuri daca este sau nu legala acea impunere de penalizari
@cavallis, @carol_lorac : de acord cu afisajul, dar nu cred ca vorbiti serios pe aceasta tema. Pai fratii mei, despre penalizari in asociatia noastra s-a vorbit dezbatut si afisat de pe vremea lui mos Ion Roata - basca faptul ca pe lista de plata sunt specificate data afisarii, data termenului de plata, data scadentei, precum si o nota, - ATENŢIE: Depăşirea datei scadente conduce la percepera penalităţilor in valoare de 0,2% pe zi pentru fiecare cheltuială, începând cu prima zi după scadenţă. (Hot. A.G. a proprietarilor). Efectiv nu mai stiu ce sa mai mai notez spre comunicare pe lista de plata, numai sa fie cat mai clar, cat mai bine si in asa fel incat sa nu se interpreteze gresit...
Apoi la lucrarile AG participa aceeasi oameni de ani si ani de zile. Hotararile AG se comunica, cat se poate de concis prin avizierele de scara si mai pe larg in spatiul asociatiei (f. mic), dar uitati, acum avem alt material in voga - OUG nr. 18/2009 - cu privire la Reabilitarea termica a blocurilor (totusi este afisata de 1 an), bun si cu celelalte materiale ce faci si cine mai intreaba de ele?
Sfatul dvs. a fost bun, sa mearga la as. loc. si sa se intereseze de toate aceste lucruri, poate, poate gaseste o portita de scapare, insa faza este ca omul daca a consumat trebuia sa plateasca, ba mai mult, in timp util ... De fapt aici este cheia multor lacate, consum la grupa mare, iar de platit, o scald si mai vad eu. Am destula intelegere, dar exista si niste limite rezonabile in toate acestea.
-de exemplu la mine in asociatie pe lista de plata nu mai incape si detalii despre penalizare, si am pus separat un afis in care specifica procentul penalizarii (caci la noi in zona, cum am zis si pe alt topic, salubrizarea ne penalizeaza cu 1%/zi din restanta - le-am pus si o copie dupa contract, ca nu credeau cele afisate - noroc ca e suma mica si o platim la timp, dar in cazul in care nu s-ar reusi plati la timp aceasta suma, sa stie proprietaru dece are 1%penalizare, in loc de 0,2%cum zice legea)
-cum ziceati, cel mai bine, sa intrebe la asociatie daca are nelamuriri, ca administratorul e foarte de treaba, si explica pe intelesul omului.
@adam grecu
la dvs ati afisat deja, dupa cum spuneti, acest lucru
"ATENŢIE: Depăşirea datei scadente conduce la percepera penalităţilor in valoare de 0,2% pe zi pentru fiecare cheltuială"

v-as ruga, de curiozitate, sa mergeti in citeva blocuri din apropierea dvs, sa vedeti cite dintre ele au ceva asemanator afisat .... veti avea o mica surpriza ;)
In jurul meu am numai blocuri care apartin asociatiei din care fac parte, deci pe LP scrie la fel.
Este adevarat ca nu peste tot se da importanta cuvenita acestor aspecte, desi ar trebui. Din aceste motive si chiar si din altele sunt mereu tachinat de catre functionarii de la Biroul control asociatii din localitate, ca lista de plata trebuie sa fie asa, ca nu este clar aici, uite pretul trebuia "bold" si cate si mai cate... Bine zic eu, aveti dreptate, haideti sa intocmim un model de LP unitar pentru toate asociatiile din oras (am inteles ca sunt peste 1500) in asa fel incat acest discutii sa nu mai aiba loc. Le-am facut aceasta propunere in urma cu 3 ani...
Stiu, imi veti spune ca este modelul oficial al Ordinului 1969 - model 14-6-28, model pe care nu-l agreez pe motiv ca este depasit de realitate, mai ales in ceea ce privesc explicatiile privind situatia facturilor si a referintelor de calcul. Din acest motiv, la o asociatie mica, compusa din 45 de proprietari am intocmit un model - inspirat ce-i drept din Ordin, in care fiecare cheltuiala este plasata pe tipul de cheltuiala specificat de L 230/2007, iar alaturi am mai afisat un tabel privind situatia facturilor si cheltuielilor din luna respectiva, precum si a preturilor la servicii si utilitati. Nu este de ajuns! Proprietarii continua sa vina la conducerea as. prop. sa intrebe de ce costul intretinerii este asa mare - in conditiile in care blocul are bransament separat pentru apa potabila, incalzire, apa calda menajera, contract cu Salubris, e-on, admin. si fem. de serviciu... Si pentru ca am la dispozitie un avizier mare cat China, periodic punem anunturi informative, le schimbam, aducem la zi - si va garantez ca situatia aceasta a penalizarilor este f. cunoscuta... Ma rog, doar cu o floare nu se face primavara!

Alte discuții în legătură

Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Penalizari restanta afisata pe lista de plata LocatarB LocatarB Care sunt consecintele Legii 246/30.06.2009 asupra sistemului propriu de penalizari prevazut de art.49 din Legea 230/2007 la asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)