Buna ziua!
Printr-o sentinta definitiva si irevocabila, fetita mea a fost incredintata fostei mele sotii. As dori sa imi petrec concediul cu ea in afara tarii. Va rog sa imi spuneti daca am nevoie de acordul expres al mamei? Mentinez ca fata are in prezent 15 ani. Va multumesc!
pt. Pretorian : Da, este nevoie de acordul explicit al mamei, materializat intr-o declaratie notariala. Aceasta declaratie trebuie sa cuprinda in plus si urmatoarele precizari :
- scopul deplasării;
- ruta urmată până în statul de destinaţie;
- statul sau statele de destinaţie;
- perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria;
- datele de identitate ale însoţitorului respectiv;
- indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul. Dacă minorul urmează să se reîntoarcă în ţară împreună cu un însoţitor, datele de identitate ale acestuia trebuie indicate, în cazul în care este o altă persoană decât cea cu care iese din România.(Legea nr. 248/2005)
pt. alexfelea Da, in baza hotararii judecatoresti de incredintarea spre crestere si educare a copilului minor, mama acestuia (in speta indicata) poate trece frontiera impreuna cu copilul minor fara acordul tatalui.
Insotirea minorului
katea
salut,se poate face procura pe perioada nedeterminata pentru insotirea minorului de catre mama,daca in baza deciziei judecatoresti copilul a fost incredintat ... (vezi toată discuția)