Buna , am o firma de prestari servicii din 1994. In ultimii 2 ani ,unul din colaboratorii importanti ai nostri ( o fabrica recunoscuta la nivel local si national ) ne face platile tot mai greu . Avem facturi restante si de 6 luni.Fabrica este in plina dezvoltare (acceseaza mai mereu fonduri) , ar avea bani dar stau foarte prost la capitolul organizare. Sau poate asa se vrea ???
Va intreb , asa mai mult ca o recomandare ce ma sfatuiti sa fac ? Care sunt pasii de urmat , pentru ca simt ca nu mai rezist stresului de a cere zilnic cate ceva(bani) din ce mi se cuvine.Ei imi platesc cu taraitul , iar eu nu ma aleg cu nimic din putini banuti primiti. Valoarea sumei restante e destul de mare in jurul la 2 miliarde lei vechi, iar ei imi achita saptamanal (dupa lungi insistente) cca 80 milioane lei vechi.
Sunt constient ca voi ajunge la avocat , dar ptr inceput spuneti-mi la ce sa ma astept :ca etape , timp , taxe , etc.
Va multumesc pentru interesul acordat, si o seara linistita tuturor.
Aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata , solicitand ca in baza OUG 119/2007 sa se emita ordonanta de plata pentru sumele restante. Fiind o procedura speciala, instanta trebuie sa solutioneze cauza de urgenta , iar concilierea amiabila nu este necesara.
Daca aveti prevazut in cadrul contractului si penalitati de intarziere puteti apela si la acestea . In fond acestea sunt mijloacele de constrangere puse de legiuitor la dispozitia creditorului pentru a obtine incasarea creantei la scadenta.
Trimiteti astfel o notificare catre debitoare in care sa o informati ca pe viitor se vor emite si facturi cu penalitati de intarziere, conform contractului, raportate la facturile cu scadente depasita.
Mi-ati "luat vorba din gura" ....nu am mentionat nimic de dobanzi in caz de intarziere la plata , in contract. Se poate totusi calcula dobanda si emite factura ? Sau daca ajung la proces , pot solicita daune ? Eu ca sa pot sa-mi acopar cheltuielile ca si SC , a trebuit ptr ca nu incasam banii la timp sa fac linie de creditare la care normal platesc dobanda...sau alte datorii la care platesc penalitati . Sunt in masura sa pot cere daune ? Sau pot pretinde dobanda (una legala) la fact restante , chiar daca nu am mentionat in contract nimic de dobanda ?
Multumesc mult.
Puteti cere daune,insa nu pe cale de procedura extraordinara, rapida.
Nu puteti calcula dobanda daca nu e prevazuta in contract, nu merge asa...
Mergeti intai amiabil pe o conciliere, indiferent de rezultat, le aratati si daunele produse etc. si le spuneti si ca pe ei n-o sa-i ajute cu nimic daca dv. intrati in imposibilitate de plata.
Sunt destule cazuri de succes asa...
Conciliere
irinastnciu
In cazul in care la o conciliere societatea respectiva nu se prezinta dar isi exprima punctul de vedere printr-o adresa (fax) mai trebuie respectat termenul de ... (vezi toată discuția)