avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Datorii , credite , restante , facturi neincasate : ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Datorii , credite , restante , facturi neincasate : cosmarul omului de afaceri, AZI.

Buna , am o firma de prestari servicii din 1994. In ultimii 2 ani ,unul din colaboratorii importanti ai nostri ( o fabrica recunoscuta la nivel local si national ) ne face platile tot mai greu . Avem facturi restante si de 6 luni.Fabrica este in plina dezvoltare (acceseaza mai mereu fonduri) , ar avea bani dar stau foarte prost la capitolul organizare. Sau poate asa se vrea ???
Va intreb , asa mai mult ca o recomandare ce ma sfatuiti sa fac ? Care sunt pasii de urmat , pentru ca simt ca nu mai rezist stresului de a cere zilnic cate ceva(bani) din ce mi se cuvine.Ei imi platesc cu taraitul , iar eu nu ma aleg cu nimic din putini banuti primiti. Valoarea sumei restante e destul de mare in jurul la 2 miliarde lei vechi, iar ei imi achita saptamanal (dupa lungi insistente) cca 80 milioane lei vechi.
Sunt constient ca voi ajunge la avocat , dar ptr inceput spuneti-mi la ce sa ma astept :ca etape , timp , taxe , etc.
Va multumesc pentru interesul acordat, si o seara linistita tuturor.
Cel mai recent răspuns: discover , utilizator 20:53, 6 Mai 2010
Din pacate,traim unde traim si intradevar exista situatii tot mai dese in care degaba castigi in instanta ca nu mai ai ce executa.
O seara placuta.
Aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata , solicitand ca in baza OUG 119/2007 sa se emita ordonanta de plata pentru sumele restante. Fiind o procedura speciala, instanta trebuie sa solutioneze cauza de urgenta , iar concilierea amiabila nu este necesara.
Daca aveti prevazut in cadrul contractului si penalitati de intarziere puteti apela si la acestea . In fond acestea sunt mijloacele de constrangere puse de legiuitor la dispozitia creditorului pentru a obtine incasarea creantei la scadenta.
Trimiteti astfel o notificare catre debitoare in care sa o informati ca pe viitor se vor emite si facturi cu penalitati de intarziere, conform contractului, raportate la facturile cu scadente depasita.
Mi-ati "luat vorba din gura" ....nu am mentionat nimic de dobanzi in caz de intarziere la plata , in contract. Se poate totusi calcula dobanda si emite factura ? Sau daca ajung la proces , pot solicita daune ? Eu ca sa pot sa-mi acopar cheltuielile ca si SC , a trebuit ptr ca nu incasam banii la timp sa fac linie de creditare la care normal platesc dobanda...sau alte datorii la care platesc penalitati . Sunt in masura sa pot cere daune ? Sau pot pretinde dobanda (una legala) la fact restante , chiar daca nu am mentionat in contract nimic de dobanda ?
Multumesc mult.
Puteti cere daune,insa nu pe cale de procedura extraordinara, rapida.
Nu puteti calcula dobanda daca nu e prevazuta in contract, nu merge asa...
Mergeti intai amiabil pe o conciliere, indiferent de rezultat, le aratati si daunele produse etc. si le spuneti si ca pe ei n-o sa-i ajute cu nimic daca dv. intrati in imposibilitate de plata.
Sunt destule cazuri de succes asa...

Alte discuții în legătură

Convocare la conciliere ana24 ana24 o simpla notificare prin care solicit celeilalte parti solutionarea pe cale amiabila, la care am anexat si actele pe care imi intemeiez pretentia poate fi ... (vezi toată discuția)
Ce termen sa trec in notificare? miriam_31 miriam_31 Buna ziua, Trebuie sa notific pe cineva (ca sa respect regula \"punere in intarziere\") dar nu stiu ce termen sa mentionez in notificare. Eu as vrea cat mai ... (vezi toată discuția)
Conciliere irinastnciu irinastnciu In cazul in care la o conciliere societatea respectiva nu se prezinta dar isi exprima punctul de vedere printr-o adresa (fax) mai trebuie respectat termenul de ... (vezi toată discuția)