Buna , am o firma de prestari servicii din 1994. In ultimii 2 ani ,unul din colaboratorii importanti ai nostri ( o fabrica recunoscuta la nivel local si national ) ne face platile tot mai greu . Avem facturi restante si de 6 luni.Fabrica este in plina dezvoltare (acceseaza mai mereu fonduri) , ar avea bani dar stau foarte prost la capitolul organizare. Sau poate asa se vrea ???
Va intreb , asa mai mult ca o recomandare ce ma sfatuiti sa fac ? Care sunt pasii de urmat , pentru ca simt ca nu mai rezist stresului de a cere zilnic cate ceva(bani) din ce mi se cuvine.Ei imi platesc cu taraitul , iar eu nu ma aleg cu nimic din putini banuti primiti. Valoarea sumei restante e destul de mare in jurul la 2 miliarde lei vechi, iar ei imi achita saptamanal (dupa lungi insistente) cca 80 milioane lei vechi.
Sunt constient ca voi ajunge la avocat , dar ptr inceput spuneti-mi la ce sa ma astept :ca etape , timp , taxe , etc.
Va multumesc pentru interesul acordat, si o seara linistita tuturor.
Inca ceva : contractul este semnat pe fiecare pagina si binenteles pe ultima de directorul comercial . In dreptul directorului economic si celui general nu este semnat. Ar putea fi o problema ?
Poate cineva , daca nu insist prea mult , sa-mi explice /arate in ce consta aceasta conciliere ...sunt acte de redactat (gen somatie plata ) sau presupune doar o intalnire intre parti ? Verbal , credeti-ma zilnic fac "concilieri" cu vorba buna ....cam lunar ,tot verbal, facem grafice cum sa-mi plateasca (dar oricum nu respecta nimic din ce se angajeaza ca vor platii) . Sper sa nu supar pe nimeni ca insist in problema mea , dar un drum la avocat implica si costuri care de ce sa nu fiu sincer aici pe forum nu le am. Cu siguranta voi ajunge si la avocat , dar deocamdata financiar nu stau bine ptr astfel de angajamente /colaborari.
Multumesc , ca sunteti aici si ne mai "luminati".
Saptamana linistita , va doresc .
Am gasit raspuns la intrebarea anterioara. Am gasit si un model de chemare la conciliere. Tot multumita acestui forum )))
Intrebare: pot anexa la aceasta scrisoare , pe langa facturile -care justifica datoria lor fata de societatea mea , si alte acte ? Care sa arate situatia in care ma aflu (am ajuns) si eu fata de altii ( in principal finantele publice , furnizorii , dobanzile de la linia de credit facuta ptr ca nu mai aveam lichiditati, etc ) Adica , ca si eu am restante/datorii fata de altii .
Art. 720^1 Cod procedura civila.
In procesele si cererile in materie comerciala evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte.
In scopul aratat la alin. 1, reclamantul va convoca partea adversa, comunicandu-i in scris pretentiile sale si temeiul lor legal, precum si toate actele doveditoare pe care se sprijina acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face si prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire.
Data convocarii pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit alin. 2.
Rezultatul concilierii se va consemna intr-un inscris cu aratarea pretentiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului si a punctului de vedere al fiecarei parti.
Inscrisul despre rezultatul concilierii ori, in cazul in care paratul nu a dat curs convocarii prevazute la alin. 2, dovada ca de la data primirii acestei convocari au trecut 30 de zile se anexeaza la cererea de chemare in judecata.
720 indice 1 nu se aplica, avand in vedere ca urmeaza o somatie de plata si nu o actiune de drept comun comercial.
O notificare in acest caz se face similar, insa nu e musai respectarea intocmai a termenelor etc. tocmai pentru ca nu facem procedura ceruta de lege si facem o incercare de conciliere benevola peste care legea chiar ne permite sa sarim.
Dar... noi suntem de buna-credinta si icercam sa ne conciliem oricum.
Asta inseamna notificarea la conciliere. Nu se aplica 720 indice 1 daca nu vrem in cazul asta.
Contractul in baza caruia am prestat servicii si facturat , este semnat doar de directorul comercial . Cel economic sau general nu au semnat. Poate fi o problema ? Facturile sunt semnate si acceptate la plata , dar pot sti ce surprize apar?!
Ca o paranteza ....am ajuns si la avocat si l-am surprins intr-o discutie cu un altul , spunand : " numai solutii aiurea se dau....sa-i ia d....cu pe judecatorii astia corupti ....m-am saturat ...." revoltat fiind pe sistem. Pai , intreb si eu atunci mai are rost sa ma incred in avocati/justitie ...pe banii mei ? Unora le este chiar lehamite sa mai intre in sala....nimic nu mai are sens, totu-i anapoda judecat. Le este tot mai greu avocatilor sa-si sune clientii si sa le explice CE CUM sau DE CE s-a dat solutia care s-a dat ...argumentele de multe ori lipsind. Cam asta am auzit de la acest avocat (destul de renumit in orasul din care sunt) si m-a pus pe ganduri. Cred ca as incerca mai degraba o conciliere , si inca una ,si inca una ....decat un proces care poate (cine stie cine il judeca) si pot sa il pierd.Mi-e frica, sincer.
O zi frumoasa , si Sarbatori Fericite ,linistite si pline de iubire fata de tot ce inseamna viata.
Conciliere
irinastnciu
In cazul in care la o conciliere societatea respectiva nu se prezinta dar isi exprima punctul de vedere printr-o adresa (fax) mai trebuie respectat termenul de ... (vezi toată discuția)