Ma confrunt si eu,iar, cu o situatie necunoscuta pentru mine.
Am o colega ce intra in concediu prenatal.Am inteles cat de cat, cum se calcul;eaza concediul medical cu cod indemnizatie 08.
Una din probleme ar fi: anagajatorul trebuie sa plateasca un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului?chiar daca nu este stipulat nici in CM nici in R.O.I?sotul trebuie sa imi dovedeasca, ca el nu a primit de la locul lui de munca?si toate astea, in baza caror legi?:O
O alta intrebare ar fi: trebuie respectata protectia maternitatii, chiar daca tot asa nu apare in R.O.I si CM?mentionez ca angajata nu a avut probleme de sanatate, doar ca nu i s-au acordat zile/ore pentru controale la medici, acestea retinandu-i-se din CO.
Ar fi bine de stiut, macar pe viitor ca sa nu ma mai trezesc cu "ochii scosi"-ca eu sunt zona tampon intre ANGAJATOR si ANGAJATI.
Va rog lamuriti-ma!!!
Va multumesc!
Cata vreme mama este salariata, aveti obligatia sa ii acordati 1 salariu mediu pe unitate; scrie foarte clar in CCMUNN 2007-2010:"daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate".
Multumesc.Acum am inteles.In primul rand mamei i se acorda, si daca din diverse motive nu primeste mama, atunci i se acorda tatalui ajutorul +dovada ca nu a luat mama.
Sumele acordate sub forma de ajutor pentru nastere sunt scutite de plata impozitului pe venitul salarial, acestea nefiind incluse in veniturile salariale.
Totodata, intrucat aceste ajutoare nu sunt incluse in veniturile salariale nu se datoreaza nici contributiile la fondurile sociale.
Ajutorul pentru nastere se acorda din fondul de cheltuieli sociale pe baza cererii formulata de salariata, la care, aceasta trebuie sa anexeze certificatul de nastere al copilului.