avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Crtificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Crtificat de mostenitor

Buna ziua
As avea si eu o intrebare legata de legea 10/2001
In anul cursul anului 2005, o persoana inainte sa decedeze ii lasa prin testament unei alte persoane drepturile de a solicita in continuare casele care le avea ca " persoana indreptatita"
Tot in cursul aceluiasi an acea persoana intenteaza procesul de restituire a proprietatilor.
In recurs , instanta i-a cerut acestei persoane sa probeze dovada calitatii de mostenitor al persoanei care i-a lasat testamentul - i s-a cerut sa prezeinte dovada calitatii de mostenitor dupa vechiul proprietar tabular al imobilului ( certificat de mostenitor)
Mai poate cere ( mostenitorul testamentar al defunctei ) de la notariat eliberarea certificatului de mostenitor?
Nu trebuia prezentat acesta cand cel care i-a lasat testamentul a depus notificarea? Pentru ca acolo era un termen limita de depunere a actelor.
E normal ca sa se dea 3 termene in recurs pentru prezentarea certificatului de mostenitor?
Cel mai recent răspuns: cri30 , utilizator 20:17, 28 Ianuarie 2007
dar totusi...L10/2001 si N.M de aplicare prevad obligativitatea depunerii la notificare a actelor doveditoare, intre care acte de stare civila , certificat de mostenitor ?calitate de mostenitor dupa ultimii propr. tabulari ai imobilului cerut...
tot aceleasi acte prevad anumite termene de depunere a acestor acte, termene de decadere.....ultimele acte doveditoare se puteau depune peste termen la cererea primariei dar inainte de emiterea deciziei de solutionare a cererii......nu inteleg de ce instanta de recurs de la o anumita curte de apel a cerut acum actele doveditoare?
instanta a cerut prin adresa la primarie sa se trimita toate actele doveditoare atasate notificarii.....
tot legea spune ca " in toate cazurile...succesiunea se face potrivit prev legii civile" deci eu cred ca actele de stare civila nu confera vocatie la succesiune, mai ales ca au fost si alti posibili mostenitori ai imobilului
daca se luau in cosiderare actele de stare civila de ce sa mai ceara instanta certificatul?
Actele de stare civila nu confera vocatie la mostenire, nici nu am spus asa cevaB-)
Cu asemenea acte faci legatura de rudenie intre o persoana si alta si asa vezi daca o persoana are vocatie generala la mostenirea celui dintai.
Instanta poate cere ce dovezi doreste, uneori chiar si peste vointa partilor din proces.
Ce obiect are procesul? Asa poate ne-am lamuri mai bine:)
obiectul procesului este : actiune in anularea contractului de vanzare-cumparare a imobilului in care locuim , actiune intemeiata in baza L10/2001
cititi de pe forumul " drept penal" si ceea ce am scris referitor la falsul in inscrisurile din acest dosar ....sa va faceti o parere despre cum vor unii sa se imbogateasca prin orice mijloace

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament cristiy cristiy desi am un testament de mostenire asupra unui imobil, a trebuit sa-i dau in judecata pe fratii decedatului deoarece ei au revendicat imobilul respectiv ... (vezi toată discuția)
Cum pot contesta o hotarare irevocabila CS1972 CS1972 am obtinut certificat de mostenitor in cota de 1/1 in calitate de mostenitor colaterar ordinar la succesiunea verisoarei mamei mele, la notariatul de stat in ... (vezi toată discuția)
Succesiune - testament adevar2014 adevar2014 Speta este urmatoarea: O persoana X isi face testament in spital inainte de deces cu o zi. X este casatorit a doua oara nu are copii nici din prima si nici ... (vezi toată discuția)