Astfel, din punct de vedere fiscal, în situația persoanelor care obţin venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale, venitul net anual se poate determina pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii. În acest sens, nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit se aprobă prin ordin al Ministerului Finanţelor, în conformitate cu activităţile din Clasificarea activităţilor din economia naţională - CAEN.
Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12. De asemenea, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, persoanele care obţin venituri din activităţi independente, impuse pe bază de norme de venit, au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real.
Prin urmare, opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (declarația 212) şi depunerea acesteia la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor expirării perioadei de doi ani.
Totodată, opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declaraţiei 212 cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea acesteia la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.
Persoanele care realizează venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se stabileşte pe baza normelor de venit au obligaţia stabilirii impozitului anual datorat pe baza declaraţiei unice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.
Normele anuale de venit pe anul 2023, stabilite pentru activități independente, conform prevederilor art. 69 din Codul fiscal sunt disponibile pe www.anaf.ro.
În ipoteza în care o persoană desfăşoară o activitate care generează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale, pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activităţi se reduce proporţional, astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care a fost desfăşurată activitatea respectivă. Astfel, venitul net din activități independente, determinat pe bază de norme anuale de venit, se reduce de către contribuabil, proporțional cu:
- perioada de la începutul anului și până la momentul autorizării din anul începerii activității;
- perioada rămasă până la sfârșitul anului fiscal, în situația încetării activității, la cererea contribuabilului.
Totodată, în situația încetării activității în cursul anului, contribuabilul, are obligația legală ca în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului să depună declarația unică la organele fiscale competente și să își recalculeze impozitul pe venit. În asemenea cazuri, norma anuală de venit aferentă perioadei efectiv lucrate se recalculează de către contribuabili prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se înmulțește cu numărul zilelor de activitate.
În ipoteza în care un contribuabil desfăşoară o activitate impusă la normă de venit şi o altă activitate independentă, venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Un aspect fiscal important de reținut este acela că, începând cu veniturile din activități independente aferente anului 2023, plafonul prevăzut la art. 69 alin. (9) din Codul fiscal scade de la 100.000 euro/an la 25.000 euro/an. În aces sens, contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României, la sfârşitul anului fiscal. În anul 2023, PFA-urile care în anul 2022 nu au depășit plafonul de 100.000 euro pot aplica în continuare norma de venit.
Pentru veniturile din activități independente impuse pe bază de norme de venit, se datorează în funcție de nivelul veniturilor contribuția de asigurări sociale (CAS) în cotă de 25% și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10%.
Atenție! Pentru veniturile din 2022, CAS este datorată dacă venitul a fost de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară și se calculează pentru un venit ales de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară. CASS este datorată dacă veniturile au fost cel puțin la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară și se calculează pentru un venit de 12 salarii minime brute pe țară. Practic, declarația unică ce va fi completată în mai 2023 va avea la bază atât regulile regimului vechi (pentru definitivarea situației pe 2022), cât și regulile regimului nou (pentru estimarea situației pe 2023, pentru care taxele se vor plăti în 2024).
Potrivit Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023 se modifică baza de calcul al contribuțiilor sociale. Astfel, baza de calcul al CAS pentru anul 2023, în cazul persoanelor care obțin venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv între 36.000 lei și 72.000 lei;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv peste 72.000 lei.
Persoanele care nu se încadrează în plafonul de cel puţin 12 salarii pot opta pentru plata CAS pentru anul curent în condiţiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.
Conform Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, pentru veniturile realizate din activități independente impuse pe bază de norme de venit, contribuabilul datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice. Baza anuală de calcul al CASS pentru anul 2023 o reprezintă:
- nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară, respectiv între 18.000 lei și 36.000 lei;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv între 36.000 lei și 72.000 lei;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv peste 72.000 lei.
Declaraţia unică se poate depune la organul fiscal competent prin următoarele modalități:
- prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual, disponibil pe portalul www.anaf.ro;
- în format hârtie, direct la registratura organului fiscal, sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Comentarii articol (1)