Dintre acestea mentionam:
Hotarare in Cauza C-507/03 Comisia v Irlanda - 13 noiembrie
(Achizitii publice - Acordarea unui contract fara publicitate prealabila – An Post)
Comisia introduce o actiune impotriva Irlandei care nu a facut nici un fel de publicitate inainte de a acorda un contract prin care beneficiarii de ajutoare sociale pot retrage sumele care li se datoreaza de la birourile oficiilor postale. Contractul initial a fost acordat in decembrie 1992 si a fost reinnoit de doua ori. Dupa ce Comisia a formulat o plangere, Irlanda nu a mai innoit contractul cu An Post, dar a folosit in continuare serviciile acesteia, pentru a nu intrerupe plata prestatiilor sociale.
Comisia sustine ca principiul transparentei si a libertatii prestarii de servicii impun ca acordarea unui contract sa nu se faca fara publicitate prealabila.
Pledoarii in Cauza C-345/06 Heinrich - 13 noiembrie
(Accesul la documentale institutiilor – lista produselor care nu pot fi aduse pe bordul unui avion)
O instanta din Austria se adreseaza CEJ in legatura cu validitatea unei annexe nepublicate la Regulamentul Comisiei Nr. 622/2003 in care sunt enuntate masurile de securitate in avion si o lista a produselor ce nu pot fi aduse la bord. Se pune chestiune accesului public la aceasta anexa.
Hotarare in Cauza C-319/05 Comisia v Germania - 15 noiembrie
(Libera circulatie a produselor – Definirea produselor medicale - Capsule de usturoi)
In Germania, capsulele de usturoi sunt incadrate in categoria produselor medicale. Drept urmare, sunt supuse anumitor restrictii la import si vanzare. Comisia considera ca aceasta clasificare restrictioneaza libera circulatie a produselor si introduce o actiune pentru neindeplinirea obligatiilor impotriva Germaniei. Comisia sustine ca efectele usturoiului nu pot fi considerate medicinale, si ca aceleasi efecte se pot obtine daca este mancat usturoi in starea initiala, sau cu peste.
Concluzii in Cauza C-308/06 The International Association of Independent Tanker Owners si altii - 20 noiembrie
(Mediu inconjurator – Poluare Maritima – Validitatea Directivei referitoare la poluarea cauzata de vapoare)
Un grup de organizatii reprezentand interesele unuei parti importante a lumii navigatiei ataca validitatea anumitor articole din Directiva europeana asupra poluarii provenind de la ambarcatiuni, si penalitatile aferente.
Organizatiile implicate sunt Association of Independent Tanker Owners (Intertanko), International Association of Dry Cargo Shipowners (Intercargo), Greek Shipping Co-operation Committee, Lloyd's Register si International Salvage Union.
Organizatiile sustin ca Directiva este contrara Conventiei asupra Dreptului Marii si Conventiei MARPOL care reglementeaza poluarea pe mare. Argumenteaza ca aceste conventii stabilesc un o reglementare uniforma si ca prin Directiva sunt stabilite obligatii care depasesc aceasta reglementare.
Tribunalul de prima instanta
Hotarare in Cauza T-310/06 Ungaria v Comisia - 15 noiembrie
(Sectorul cerealelor – Anularea partiala a unui regulament al Comisiei)
Aceasta cauza se refera la organizarea comuna pe piata cerealelor. In octombrie 2006, Comisia a adoptat un regulament care mareste criteriile de calitate aplicabile porumbului. Intentia Comisiei era de a asigura ca porumbul de calitate neadecvata sa nu fie preluat de agentiile de interventie. In acest scop, Comisia a introdus noi criterii legate de greutate care erau aplicate pentru porumb inca din primavera 2006. Ungaria doreste anularea acestei reglementari. Sustine ca introducerea imediata a unei asemenea conditii in timpul anului financiar constituie o incalcare a previziunilor legitime ale producatorilor si a principiului securitatii legale si proportionalitatii.
Sursa: CJCE - Serviciul de Presa si Informare
Comentarii articol (0)