Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a stabilit, prin decizia nr. 523/2009, o serie de aspecte privind limitele publicitatii profesionale a avocatilor, in conformitate cu Legea nr. 51/1995 si Statutul profesiei de avocat.
Decizia nr. 523/2009 are caracter interpretativ si are in vedere publicitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat in corelatie cu prevederile Legii nr. 51/1995 si ale Statutului profesiei de avocat.
Aceasta vine pe fondul situatiile frecvente "in care se practica, incorect, reclama profesionala in regim comercial", dupa cum sustine UNBR.
In acest sens, UNBR considera ca "se impune o interpretarea unitara a unor reguli ale publicitatii profesionale permise de normele ce reglementeaza activitatea avocatilor, astfel incat „sfidarea normei” sa nu devina regula in profesia de avocat, iar respectarea legii sa fie egala indiferent de pozitia avocatului in sistemului organelor profesiei ori de puterea economica a acestuia."
Potrivit prevederilor deciziei, publicarea unor articole ori materiale in reviste sau alte publicatii de specialitate nu constituie, prin ea insasi, o incalcare a regulilor legale ale publicitatii profesionale.
Publicarea, insa, a unor materiale cu continut preponderent publicitar, in publicatii care nu sunt de specialitate (cotidiene, saptamanale ori in suplimentele acestora, etc) si care, prin continutul lor, demonstreaza promovarea portofoliului de clientela, al cifrei de afaceri, al tranzactiilor asigurate cu titlul de prestatii profesionale, nu constituie o forma de publicitate profesionala permisa de lege.
Totodata, anuarele profesionale, editate de diverse publicatii, fara agrementul UNBR, care cuprind clasamente, topuri, etc. si care urmaresc producerea unui impact publicitar, menit sa contribuie la atragerea de clientela, nu constituie o forma de publicitate profesionala permisa de lege.
Adaugarea pe site-urile profesionale ale avocatilor sau ale formelor de exercitare a profesiei a altor elemente decat cele referitoare la forma de exercitare a profesiei, activitatea desfasurata si cele referitoare la contact si corespondenta, conform art. 236 alin 1, pct. 1 din Statutul profesiei de avocat nu constituie o forma de publicitate profesionala permisa de lege.
In plus, mentionarea in pagina de web a colaboratorilor externi ai unei forme de exercitare a profesiei, pentru a se asigura reclama de natura comerciala facuta unor persoane din afara profesiei, nu constituie o forma de publicitate profesionala permisa de lege.
_____
Textul integral al deciziei UNBR poate fi consultat AICI.
Comentarii articol (3)