Statul roman trebuie sa plateasca daune morale de peste 16.000 de euro unui cetatean iranian, detinut intr-o inchisoare din Romania, care a fost supus unui tratament degradant, au decis marti judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului.
In cauza nr. 28686/04, Akbar vs. Romania, solicitantul, Bareie Tabari Akbar, cetatean iranian, detinut in inchisoarea Rahova din Bucuresti, reclama conditiile in care este incarcerat, in special supra-aglomerarea (14 detinuti in sase paturi), lipsa caldurii si plasarea alaturi de alti condamnati care fumeaza.
De asemenea, iranianul reclama ca a fost lovit cu o minge de baseball de politisti in timpul arestarii si ca plangerea penala pe care a depus-o referitor la aceasta situatie nu a avut succes.
Akbar a fost arestat in 2000 pentru ca trafica heroina, iar in 2001 a fost condamnat la 11 de ani de inchisoare pentru trafic de droguri.
Judecatorii europeni au decis ca
statul roman a incalcat articolul 3 din Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, care interzice tratamentul degradant sau inuman. Daunele morale pe care Romania trebuie sa i le plateasca lui Akbar au fost stabilite la suma de
16.600 de euro.
Intr-o alta cauza aflata pe rolul CEDO marti, judecatorii trebuiau sa hotarasca cuantumul reparatiei echitabile pe care o va primi un cetatean roman a carui cauza a fost deja judecata de Curte.
Reclamantul, Ion Balasa, este un cetatean roman care s-a nascut in 1941 si locuieste in Pitesti (Romania). Dupa caderea regimului comunist, el a obtinut, prin hotarari ale instantelor nationale, restituirea unui lot de teren, dar decizia a fost anulata in 2001.
Printr-o hotarare din 20 aprilie 2010, CEDO a decis ca reclamantului i s-a incalcat dreptul la proprietate, precum si dreptul la un proces corect, prin anularea deciziei care ii inapoia terenul, urmand ca judecatorii europeni sa stabileasca marti, 5 aprilie 2011, ce reparatie echitabila i se cuvine lui Balasa.
In acest caz, CEDO a decis ca
statul roman trebuie sa-i inapoieze lui Balasa terenul in cel mult trei luni,
in caz contrar,
autoritatile fiind obligate sa ii achite romanului 37.000 de euro, ca reparatie pentru toate prejudiciile suferite.
Comentarii articol (4)