Daca faceti afaceri cu firme inactive, achizitionand bunuri sau servicii de la ele, nu va mai puteti deduce cheltuielile si TVA pentru respectivele tranzactii. Cu alte cuvinte, nu vi se mai permite exercitarea dreptului de deducere a TVA-ului si a cheltuielii de pe facturile emise de catre companiile declarate inactive, chiar daca aceste facturi sunt platite.
In cazul unui control, aceste facturi sunt eliminate din baza de calcul a impozitului pe profit si a TVA-ului deductibil si veti datora dobanzi de intarziere pentru diferentele de impozit si de taxa rezultate.
Trebuie sa stiti ca firmele declarate inactive sunt cuprinse intr-un Registru al firmelor inactive organizat la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care este public si se afiseaza pe site-ul institutiei.
Practic, pentru a evita sa inchei tranzactii cu firme inactive, poti verifica pe pagina de internet a ANAF, de fiecare data cand primesti o factura, starea furnizorilor cu care lucrezi (este activ/inactiv), astfel incat sa stii cu care mai poti continua colaborarea.
De ce sunt firmele declarate inactive
Confom Codului de procedura fiscala, firmele pot fi declarate inactive de catre Fisc daca nu si-au indeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege. Mai exact, este vorba despre formularele:
- 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat",
- 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate",
- 101 "Declaratie privind impozitul pe profit",
- 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata",
- 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata",
- 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri",
- 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".
De asemenea, ANAF mai poate declara o persoana juridica inactiva si daca aceasta se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date despre domiciliul fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acesteia.
In plus, Fiscul mai poate declara o firma inactiva si atunci cand constata ca aceasta nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Totusi, inactivitatea nu este definitiva. Societatile se pot reactiva, la cerere, daca indeplinesc cumulativ mai multe conditii, si anume:
- isi indeplinesc toate obligatiile declarative prevazute de lege (aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organele fiscale);
- isi indeplinesc toate obligatiile de plata;
- organele fiscale au constatat ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Si societatile reactivate sunt trecute intr-un Registru organizat la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care este public si se afiseaza pe site-ul institutiei.
Mai multe despre procedura prin care firmele sunt declarate inactive sau sunt reactivate de catre Fisc puteti citi AICI.