Costul reinnoirii unui certificat digital calificat variaza in jurul a 30 de euro, fara TVA, iar procedura depinde de furnizorul care a emis certificatul. (AvocatNet.ro a scris in detaliu despre pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru reinnoirea certificatului digital AICI).
Atentie, insa! Reinnoirea certificatului calificat se poate face numai inainte ca documentul sa expire. Daca certificatul digital expira, el nu mai poate fi reinnoit, ci trebuie emis un nou certificat, iar costurile pe care va trebui sa le suportati vor fi mai mari (emiterea unui nou certificat este mai scumpa decat reinnoirea certificatului).
Conform Ghidului pentru reinnoirea certificatelor pe portalul ANAF, publicat de Fisc, pentru reinnoirea certificatului digital, trebuie sa descarcati formularul ,,Document de confirmare” de la adresa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/confirmare.pdf, pe care sa il completati cu datele voastre de identificare si adresa de e-mail (trebuie sa pastrati adresa folosita si la inregistrarea initiala a certificatului - cea trecuta in formularul 150 depus la Fisc).
Formularul completat se semneaza cu noul certificat digital achizitionat si se trimite prin e-mail la furnizorul certificatului, care il va semna la randul lui si va va inapoia documentul.
Ulterior, pe websiteul www.anaf.ro, trebuie sa accesati sectiunea Declaratii electronice, sub-sectiunea Reinnoire certificate calificate.
In aceasta pagina, selectati documentul de confirmare primit de la furnizorul certificatului digital si apasati butonul Transmite documentul.
Potrivit informatiilor din Ghidul ANAF, dupa o perioada de maxim 4 zile lucratoare de la transmitere (perioada in care se face actualizarea datelor in sistem), ANAF va trimite automat un e-mail de confirmare care va informeaza ca noul numar al certificatului a fost introdus in baza sa de date si ca puteti folosi noul certificat calificat pentru a accesa serviciile ANAF si a depune documente electronice.
"Neprimirea acestuia (a e-mail-ului de confirmare - n.red) de catre contribuabil nu reprezinta un obstacol procedural, tehnic sau de alta natura, pentru depunerea documentelor in format electronic. Dupa acest termen (4 zile - n.red.) puteti incerca sa utilizati serviciul de depunere prin internet. Recipisa primita in urma depunerii este o confirmare a posibilitatii tehnice de utilizare a serviciului Depunere documente electronice", mai explica reprezentantii ANAF in documentul citat.
Puteti consulta procedura detaliata in „Ghidul pentru reinnoirea certificatelor pe portalul ANAF”, atasat acestui articol.
Cum procedati daca...
- certificatul digital a expirat si se doreste imputernicirea unei alte persoane pentru depunerea electronica a declaratiilor. In aces caz, se va inregistra noul certificat digital obtinut de la firma autorizata pe portalul ANAF conform instructiunilor pentru inregistrarea certificatelor digitale calificate (procedura este prezentata AICI), cu prezentarea formularului 150, imputernicirii si actului de identitate la organul fiscal.
- cerificatul digital nu a expirat, dar se doreste imputernicirea unei alte persoane pentru depunerea electronica a declaratiilor, ((pentru ca, de exemplu, persoana imputernicita initial nu mai lucreaza pentru firma). In aceasta situatie, potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov, se va anula certificatul digital initial cu ajutorul formularului 151 - Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului Depunere declaratii on-line, dupa care se va inregistra noul certificat digital obtinut de la firma autorizata pe portalul ANAF cu prezentarea formularului 150, imputernicirii si actului de identitate la organul fiscal.