Articolul de pe HBR pe care vi-l recomandam azi incearca sa traga un semnal de alarma. El se bazeaza pe analiza informatiilor statistice de peste ocean cu privire la durata medie pe care un profesionist o mai petrece in zilele noastre intr-un job. Rezultatul este, in opinia autorilor (si a noastra, de altfel) ingrijorator: mai putin de 5 ani (4.6 ani, mai exact). In plus, alte studii arata ca 40% din angajati intentioneaza sa isi schimbe jobul in urmatoarele 6 luni. Si daca asta nu era suficient, un alt studiu concluzioneaza ca peste 69% dintre angajati sunt, oricum, in cautare pasiva de job cu ajutorul retelelor sociale.
Nu stim care este situatia la noi, dar, bazandu-ne pe experienta in consultanta si recrutare de pana acum, suntem siguri ca nici pe plan local rezultatele unor astfel de studii de “engagement” nu ar fi cu mult mai imbucuratoare. Sigur, e vorba si de criza care schimba fundamental modul in care se raporteaza angajatorul la piata muncii (si invers), e vorba de o criza de incredere (poate mai mult decat de una financiara), dar acestea sunt doar posibile explicatii care nu rezolva cu nimic problema.
Revenind la articolul de pe HBR de la care am pornit discutia, autorii subliniaza faptul ca dincolo de efortul companiilor de a-si mentine angajatii implicati si fideli, exista avantaje evidente si pentru profesionistii care aleg sa ramana un timp mai lung pe o anumita pozitie/intr-o anumita zona functionala.
Iata-le pe scurt:
- Cresterea nivelului de senioritate
- Oportunitati de a ocupa pozitii de conducere
- Stabilitate (cu efect direct in plan personal si profesional)
- Pachete specifice de beneficii
- Beneficii mai mari
- Perfectionare continua
- Siguranta oferita angajatorului
- Flexibilitate
- Perseverenta
- Un cuvant de spus pentru viitorul organizatiei
Evident, un parcurs profesional cu schimbari frecvente (si, din pacate, am vazut adesea profile cu mai putin de 1-2 ani petrecuti intr-un job/o companie, un model repetat cu consecventa negativa) afecteaza performanta, senioritatea, echilibrul si, de ce nu, imaginea/brandul profesionistului. Oricat de mult am vrea sa dam vina pe conditiile pietei in care muncim, dincolo de orice mai intervine si hotararea de a persevera, de a creste impreuna cu organizatia si de a nu “abandona corabia” cand se anunta nori de furtuna la orizont.
Pentru o explicatie extinsa a motivelor pentru care 10 ani intr-un job se pot dovedi benefici pentru un profesionist, cititi tot articolul 10 Reasons to Stay in a Job for 10 Years.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (10)