Proiectul s-a desfasurat in perioada iulie 2010 – aprilie 2013 si a avut ca obiectiv general dezvoltarea spiritului antreprenorial, a competentelor manageriale si a abilitatilor in domeniul tehnologiei informatiei pentru intreprinzatorii din Romania, ca factor de stimulare a infiintarii si dezvoltarii de societati comerciale si de generare de noi locuri de munca.
Pentru atingerea obiectivului general, proiectul a fost dezvoltat in jurul unor obiective specifice importante:
- dezvoltarea culturii antreprenoriale in Romania prin promovarea unei atitudini pozitive fata de antreprenoriat si prin diseminarea de informatii practice privind oportunitatile de utilizare a TIC in afaceri;
- imbunatatirea competentelor antreprenoriale si manageriale prin introducerea de instrumente moderne TIC care sprijina initierea de activitati independente si dezvoltarea afacerilor existente;
- sprijinirea noilor firme, cresterea calitatii si productivitatii muncii lor prin acces gratuit la un produs software care inglobeaza conceptual si tehnologic modele TIC de ultima ora, „Demonstratorul IMM virtual”;
- sprijinirea persoanelor cu dizabilitati prin formare profesionala in domeniul antreprenoriatului, managementului afacerii, managementului proiectelor si al introducerii noilor tehnologii.
Oferta proiectului
Echipa proiectului a dezvoltat un pachet complex de servicii pe care l-a oferit gratuit unui grup tinta de peste 1150 persoane din mediul urban: manageri, angajati, persoane care doresc sa isi infiinteze propria afacere, intreprinzatori care doresc sa isi imbunatateasca abilitatea de a utiliza tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC) in afaceri.
Creat pe valori ce tin de actualitate si profesionalism in business-ul european, pachetul gratuit de servicii „Intreprinzator in Mileniul Trei” a fost centrat pe:
- Cursuri de formare antreprenoriala orientate pe tema infiintarii si dezvoltarii unei afaceri: etape, cerinte, legislatie privind infiintarea si derularea activitatilor unei firme, modalitati de obtinere de fonduri pentru dezvoltare, utilizarea de instrumente TIC pentru afaceri, conducerea eficienta a afacerilor. Modulele practice special concepute au fost menite sa contribuie la intelegerea efectiva a mecanismelor conducerii unei afaceri si la aplicarea cunostintelor in activitatea de zi cu zi. Pachetul a inclus si cursuri certificate ANC pentru managementul afacerilor si managementul proiectelor.
- Seminarii de perfectionare manageriala intr-un format interactiv, accentuat prin conectarea la platforma software a proiectului si prin prezentarea practica a instrumentelor software oferite in cadrul proiectului. Au fost prezentate atat concepte moderne ca SaaS (Software as a Service) sau Cloud Computing, cat si exemple de instrumente moderne pentru gestionarea unei afaceri ilustrand aceste concepte.
- Acces la Biroul Virtual de Dezvoltare Antreprenoriala - o platforma electronica ce a permis membrilor grupului tinta sa consulte resurse de informatii structurate pe domenii de competenta, relevante pentru comunitatea de afaceri si sa contribuie la dezvoltarea continua a acesteia (www.e-birouvirtual.ro).
- Acces la Demonstratorul IMM Virtual - instrument modern ce ofera membrilor grupului tinta un mediu experimental de implementare si testare a unor sisteme de gestionare a relatiilor cu clientii si de management al problemelor (www.immvirtual.ro).
- Consultanta on-line furnizata prin intermediul unei echipe de specialisti in managementul afacerilor si tehnologia informatiei, ce a impartasit bunele practici si cunostintele acumulate in peste 10 ani de experienta, agregandu-le intr-un pachet de consultanta dedicat si preluand intrebarile celor interesati pentru a le transforma in solutii.
Sumarul rezultatelor
- Pe durata proiectului au fost instruiti peste 800 de beneficiari, ce si-au largit astfel competentele in initierea afacerilor, managementul afacerilor si proiectelor, utilizarea TIC in afaceri. Dintre acestia 95 au primit certificate ANC in managementul afacerilor sau management de proiect, iar 28 si-au infiintat propria afacere.
- Cursurile de formare antreprenoriala s-au derulat in toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei in urmatoarele 19 orase: Braila, Galati, Targoviste, Constanta, Suceava, Drobeta Turnu Severin, Piatra Neamt, Iasi, Bacau, Pitesti, Deva, Timisoara, Arad, Oradea, Cluj Napoca, Brasov, Targu Mures, Sibiu si Bucuresti. La aceste cursuri au participat 391 de persoane din grupul tinta.
- Seminariile de perfectionare manageriala cu accent pe servicii TIC in afaceri s-au desfasurat in 36 de orase resedinta de judet astfel: Braila, Galati, Buzau, Ploiesti, Focsani, Targoviste, Slobozia, Calarasi, Tulcea, Alexandria, Giurgiu, Constanta, Ramnicu Valcea, Targu Jiu, Craiova, Suceava, Botosani, Drobeta Turnu Severin, Piatra Neamt, Iasi, Bacau, Pitesti, Vaslui, Resita, Timisoara, Arad, Zalau, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Bistrita, Cluj Napoca, Brasov, Sibiu, Miercurea Ciuc si Bucuresti. Cei 652 participanti la seminar au aratat un interes deosebit cu privire la noutatea si aplicabilitatea subiectelor prezentate.
- Impactul proiectului a fost potentat in mod semnificativ prin intermediul platformei electronice realizate. Astfel, aproximativ 350 de beneficiari au fost sprijiniti gratuit cu ajutorul Demonstratorului IMM Virtual, mai bine de 750 de beneficiari au fost asistati cu ajutorul Biroului Virtual de Dezvoltare Antreprenoriala, iar dintre acestia aproximativ 370 au descarcat materiale concepute in cadrul proiectului si postate pe Biroul Virtual pe teme de interes pentru crearea si conducerea afacerilor sau utilizarea TIC in afaceri.
- Peste 4000 de beneficiari si-au sporit gradul de informare si constientizare cu privire la beneficiile si oportunitatile oferite de TIC in lansarea si conducerea afacerilor, prin intermediul campaniei de informare prin: Email (2365 persoane), telefonic (200 persoane), platforma electronica (1217 persoane), evenimente de constientizare (185).
- Incepand cu momentul lansarii site-ului web al proiectului, www.im3.ro (luna octombrie 2010), acesta a inregistrat un numar de aproximativ 24.291 vizitatori unici, ce au vizualizat 674.989 pagini.
Comentarii articol (0)