Prevederile Codului muncii referitoare la concediul de odihna anual al salariatilor s-au modificat de astazi. In esenta, anumite concedii la care angajatii au dreptul, printre care se numara cel medical, sunt considerate de acum perioade in care acestia au lucrat.
Noutatile sunt cuprinse in Legea nr. 12/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie si care a intrat azi in vigoare.
Cititi pe larg despre noutatile aplicabile de astazi din acest articol.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat pe pagina sa de internet normele de venit pe 2015, pentru toate judetele tarii.
Aceste sume fixe sunt utilizate la calcularea impozitului pe venit datorat de catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente si care au optat pentru un sistem de impunere pe baza de norma de venit. Practic, cota unica de 16% se va aplica la normele de venit afisate de ANAF.
Detalii AICI.
Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila a obligat mai multe societati comerciale sa isi schimbe denumirea. Firmele mai au la dispozitie doar trei saptamani pentru a opera aceste modificari in actele lor constitutive.
Concret, legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila (Legea nr. 79/2012) obliga societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma "societate comerciala" sa inlocuiasca aceasta sintagma cu termenul "societate".
AvocatNet.ro a tratat pe larg subiectul in acest material.
Cota redusa de TVA de 9% se aplica din 20 ianuarie si pentru serviciile accesorii cazarii, se mentioneaza intr-un act normativ care modifica Normele de aplicare a Codului fiscal.
Pana acum, cota redusa de TVA se calcula doar pentru cazarea simpla sau cu mic dejun, insa costul micului dejun era inclus in pretul de cazare, fara a se defalca separat, au explicat recent reprezentantii Guvernului.
Aflati din acest articol la ce servicii turistice se aplica cota redusa de TVA.
Minorii nu vor plati contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru alocatiile incasate pe card, care nu sunt ridicate din banca si pentru care se acumuleaza dobanzi. Acest lucru este prevazut intr-un proiect de act normativ privind modificarea Codului fiscal si care a fost adoptat pe 21 ianuarie de Guvern.
Masura vine ca urmare a faptului ca aproape 11.000 de copii din judetul Arges au fost somati recent de ANAF sa plateasca contributia la sanatate pe dobanzile realizate pentru alocatiile primite de la stat si pe care nu le-au ridicat din conturile bancare.
De asemenea, documentul adoptat de Executiv cuprinde si alte categorii de persoane fizice care ar putea fi scutite de la plata contributiei la sanatate.
Mai multe informatii AICI.
Un client al Piraeus Bank a obtinut in instanta dreptul de a plati ratele unui credit in franci elvetieni la cursul de la momentul acordarii imprumutului.
Mai exact, Tribunalul Buzau a hotarat recent intr-un litigiu pe clauze abuzive, dintre Piraeus Bank si un client al sau, ca rambursarea creditului in franci elvetieni sa se efectueze la cursul de schimb de la momentul incheierii contractului.
Puteti citi AICI articolul integral.
ANAF a aprobat modelul unui nou formular fiscal, care va fi utilizat din 1 februarie, se mentioneaza intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Documentul va fi folosit de catre firme, la inregistrarea in scopuri de TVA.
Este vorba despre formularul 088 – Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA.
Consultati AICI modelul formularului 088.
Contribuabilii care obtin venituri din chirii sunt obligati sa plateasca, incepand de anul trecut, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru aceasta categorie de venituri.
Conform reglementarilor in vigoare, stabilirea obligatiilor de plata se realizeaza de catre organul fiscal, printr-o decizie de impunere.
In acest articol veti gasi cateva exemple de calcul a CASS pentru veniturile din chirii.
Suma pe care trebuie sa o platiti pentru timbrul de mediu in anul 2015 poate fi calculata cu ajutorul unui calculator pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pe pagina proprie de internet.
Pentru a afla cuantumul taxei, trebuie doar sa completati toate datele solicitate de soft, iar programul va genera automat suma de plata.
Aflati mai multe informatii AICI.
Curtea Constitutionala (CCR) a decis pe 21 ianuarie ca Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala.
Totodata, judecatorii au constatat ca sunt incalcate, printre altele, principiul statului de drept, principiul legalitatii, viata intima, familiala, privata si secretul corespondentei.
Referitor la prevederile care obliga firmele care detin calculatoare sa puna la dispozitia autoritatilor statului datele detinute, in baza unei solicitari motivate, Curtea a considerat ca trebuie sa existe o autorizare judecatoreasca in acest sens.
Consultati in acest articol decizia CCR.
Comentarii articol (0)