Din 2016, PFA-urile vor datora CAS calculat la venitul net obținut și nu la o bază de calcul aleasă de contribuabil, așa cum se întâmplă în prezent, chiar dacă obțin venituri din salarii.
Persoana fizică poate opta între aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, opțiune care odată exercitată nu poate fi anulată în cursul anului respectiv ci de-abia din anul următor.
Informaţii despre subiect în acest articol.
30 noiembrie şi 1 decembrie sunt, potrivit legislaţiei în vigoare, sărbători legale în care nu se lucrează. Astfel, salariaţii vor sta acasă în aceste zile şi se vor bucura, practic, de un weekend prelungit.
Codul muncii prevede că anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală. Aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii.
Informaţii despre subiect în acest articol.
Persoanele fizice, cele juridice, dar și instituțiile statului vor primi amenzi cuprinse între 400 și 25.000 de lei dacă nu vor respecta noua lege privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.
Nerespectarea prevederii care impune colectarea selectivă de la populație prin sisteme de colectare selectivă, pe tipuri de materiale, de către operatorii de salubritate publică, precum și cele înființate de operatori economici care au o autorizație de mediu pentru desfășurarea acestei activități va fi sancționată cu o amendă între 15.000 și 25.000 de lei. De asemenea, aceeași sancțiune se aplică și în cazul amestecării ambalajelor colectate selectiv.
Informaţii despre subiect în acest articol.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) va putea de acum să sigileze localurile ce nu respectă siguranţa la incendiu, potrivit unui act normativ publicat joi în Monitorul Oficial şi ale cărui prevederi se aplică deja.
Până acum, ISU putea doar să dispună oprirea funcţionării/folosirii construcţiilor/amenajărilor.
Informaţii despre subiect în acest articol.
Copiii care provin din familii fără posibilități și care vor frecventa zilnic grădinița vor primi un stimulent educațional. Astfel, pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună, ce vor putea fi folosite de părinți pentru a cumpăra mâncare, haine și rechizite. Legea intră în vigoare în 31 ianuarie 2016.
Potrivit informațiilor furnizate de ministrul muncii, vor exista aproximativ 111.000 de beneficiari ai stimulentului educațional.
Informaţii despre subiect în acest articol.
Ordonanţa de urgenţă prin care sunt aduse modificări semnificative noului Cod fiscal, programat să intre în vigoare la începutului anului 2016, a fost publicată marţi în Monitorul Oficial. Astfel, printre cele mai importante noutăţi prevăzute de actul normativ se numără scăderea impozitului pe dividende la 5% din 2016, nu din 2017 cum era stabilit inițial.
Deşi în forma iniţială a noului Cod fiscal, publicată în septembrie în Monitorul Oficial, impozitul pe veniturile din dividende era prevăzut să scadă de la 16% la 5% abia de la 1 ianuarie 2017, măsura va intra în vigoare chiar de la începutului anului viitor şi se va aplica dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România, de persoane nerezidente.
Tot din 2016, va fi aplicat un nou regim fiscal în cazul microîntreprinderilor şi plafonul pentru acestea va fi mărit.
Informaţii despre subiect în acest articol.
Noi domenii de activitate în care se pot folosi zilieri au fost introduse în legislaţie, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. În acelaşi timp, vor exista schimbări şi în privinţa situaţiilor în care instituţiile publice pot să apeleze la zilieri.
Zilierii vor putea să desfăşoare noi activităţi cu caracter ocazional. Mai precis, aceştia vor putea fi folosiţi la cateringul pentru evenimente, dar şi în cadrul taberelor pentru copii sau cabanelor pentru turişti.
Totodată, zilierii vor putea să lucreze la creşterea plantelor ornamentale, îngrijirea/curăţarea pomilor, la activităţile pepinierelor, grădinilor botanice şi rezervaţiilor naturale, precum şi la creşterea de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă sau la creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite.
Informaţii despre subiect în acest articol.
19 februarie va fi declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit unui proiect de act normativ adoptat astăzi, prin vot final, de Camera Deputaţilor. În această zi se va sărbători anual ziua naşterii sculptorului român Constantin Brâncuşi.
Proiectul de lege adoptat prin vot final stabileşte că 19 februarie va fi doar sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi. Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite în Codul muncii.
Informaţii despre subiect în acest articol.
Normele de întocmire și utilizare a documentelor financiar-contabile urmează să fie simplicate și actualizate. Ministerul Finanțelor a lansat recent un proiect de ordin care revizuiește prevederile Ordinului ministrului economiei și finanțelor nr. 3512/2008. Acesta ar urma să intre în vigoare în prima zi a lui 2016.
Începând de anul următor, documentele vor putea fi arhivate atât pe hârtie, cât și pe suport electronic. Conform reglementărilor propuse de Ministerul Finanțelor, documentele financiar-contabile se vor putea păstra pe suporturi tehnice în cazul în care evidența contabilă este ținută cu ajutorul programelor informatice.
Informaţii despre restul modificărilor în ceea ce privește documentele financiar-contabile în acest articol.
Consumatorii nu mai trebuie să păstreze cutia unui produs pentru a beneficia de garanție. Noua lege a ambalajelor, care a intrat deja în vigoare, prevede că drepturile unei persoane nu pot fi condiționate de păstrarea ambalajelor originale ale produselor.
„Se interzice condiționarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”, se arată în actul normativ intrat în vigoare în 30 octombrie.
Cu alte cuvinte, în cazul în care un operator economic condiționează repararea sau schimbarea unui produs aflat în garanție pe baza existenței ambalajului original al acestuia , cumpărătorul poate face plângere la Autoritatea Națională a Protecției Consumatorului. În urma verificărilor ANPC, comerciantul poate primi o amendă cuprinsă între 15.000 și 25.000 de lei.
Informaţii despre subiect în acest articol.
Comentarii articol (0)