PFA-urile interesate de această finanțare vor putea întocmi și depune cereri de finanțare în cadrul submăsurii 6.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 6.2), începând din 3 mai 2017, data lansării apelului de proiecte, conform anunțului publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fondurile nu pot fi accesate exclusiv de către PFA-uri, în categoria solicitanților eligibili regăsindu-se, de asemenea, întreprinderile individuale, asociațiile familiale, dar și societățile cu răspundere limitată sau societățile debutante (SRL-D).
Sunt acceptate proiectele depuse atât de PFA-urile cu istoric, cât și de către cele înființate în cursul anului 2017 și care solicită sprijin pentru înfințarea unor servicii de primire turistică. În cadrul acestei linii de finanțare, nu sunt eligibile activitățile complementare celor pe care antreprenorul deja le-a desfășurat în trecut. Ghidul solicitantului, dar și documentația suplimentară, au fost publicate ieri în variantă finală, fiind aduse o serie de modificări față de sesiunea aferentă anului 2016:
- deși sunt în continuare eligibile, pensiunile agroturistice vor obține un punctaj inferior altor activități economice eligibile în cadrul submăsurii 6.2, astfel că șansele de a obține finanțare sunt mai reduse. Acest lucru s-a datorat schimbării criteriilor de selecție, punctajul maxim fiind obținut, în acest an, doar de către acei antreprenori care propun înființarea unor activități de servicii pentru populația rurală;
- totuși, persoanele care doresc să realizeze investiții în domeniul turistic pot opta pentru înființarea unor parcurile pentru rulote, campinguri și tabere. Această activitate este încadrată în codul CAEN 5530 și este considerată ca fiind un sector cu potențial de creștere, conform listei activităților eligibile.
Șanse mai mari de finanțare vor avea căsuțele de camping
Campingul este "o structură de primire turistică destinată să asigure cazarea turiştilor în corturi sau rulote, astfel amenajate încât să permită acestora să parcheze mijloacele de transport, să îşi pregătească masa şi să beneficieze de celelalte servicii specifice acestui tip de unitate", conform Ordinului Autorității Naționale pentru Turism (ANT) nr. 65/2013, ce stabilește regulile de clasificare a structurilor de primire turistică.
Căsuţa tip camping este, conform Ordinului ANT nr. 65/2013 un spaţiu de cazare de dimensiuni reduse, realizat din lemn sau alte materiale similare, compusă, de regulă, dintr-o cameră şi un mic antreu sau terasă şi uneori dotată şi cu grup sanitar propriu. Amplasarea campingului trebuie să fie făcută în locuri de interes turistic, ferite de zgomot, poluare sau elemente periculoase pentru sănătatea şi securitatea turiştilor.
Elementul de bază al campingului este parcela de campare, aceasta reprezentând o suprafaţă de teren bine delimitată şi marcată, unde se poate parca mijlocul de transport şi instala cortul sau rulota, asigurându-se totodată suprafaţa liberă necesară pentru mişcarea şi odihna a patru turişti. Căsuțele de tip camping vor avea o capacitate de cazare de maximum patru locuri, asigurând o distanță față de celelalte căsuțe de minimum 3 m, necesară parcării unei mașini. Totuși, în cadrul acestei linii de finanțare nu este eligibilă achiziția de rulote, dar nici înființarea unor tabere pentru pescuit sau vânătoare.
Un proiect ce-și propune construirea unor căsuțe de cazare de tip camping poate primi un ajutor de 50.000 de euro. Banii vor fi acordați în două tranșe și vor acoperi cheltuielile pe care antreprenorul le va avea cu realizarea investiției, dar și cu acoperirea costurilor de funcționare pentru o durată de până la cinci ani de zile, de la momentul semnării contractului de finanțare.
Pensiunea agroturistică va avea cel mult opt camere și cinci margarete
Pensiunea agroturistică este "o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 8 camere, funcţionând în locuinţele cetăţenilor sau în clădire independentă, care asigură în spaţii special amenajate cazarea turiştilor şi condiţiile de pregătire şi servire a mesei, precum şi posibilitatea participării la activităţi gospodăreşti sau meşteşugăreşti", conform aceluiași Ordin ANT nr. 65/2013. Ordinul ANT nr. 65/2013 reglementează, printre altele, și următoarele aspecte:
- pensiunile agroturistice pot avea între una și cinci margarete, în funcție de suprafețele și dotarea camerelor, dar și alte criterii menționate în ordin;
- amplasarea trebuie realizată pe un teren de cel puţin 1.000 mp (suprafaţa construită + suprafaţa terenului din jurul construcţiei).
Pentru a desfășura această activitate, PFA-ul trebuie să își înregistreze, încă de la momentul depunerii proiectului (dar fără a autoriza în această etapă), codul CAEN 5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată. Autorizarea acestui cod CAEN se va realiza atunci când pensiunea este realizată și se începe efectiv activitatea.
Pentru a economisi bani, poți transforma o clădire existentă în pensiune
Pentru a accesa acest program de finanțare, solicitanții au la dispoziție două posibilități:
- fie își vor realiza o construcție de la zero, pe care o vor dota conform standardului de calitate dorit;
- fie vor schimba destinația unei clădiri existente și vor realiza, prin proiect, doar achiziția dotărilor necesare.
În timp ce prima soluție este completă, fiind posibilă proiectarea clădirii conform nevoilor reale ale activității dorite, a doua variantă expusă are avantajul de a fi mai ieftină: banii nu vor fi folosiți pentru a realiza construcția (o activitate mai costisitoare), ci doar pentru a achiziționa dotările necesare și, eventual, de a executa acele lucrări strict necesare asupra clădirii: recompartimentare, amenajare etc.
Poți începe un astfel de proiect, dacă nu ai mai desfășurat activități turistice
Pentru a realiza o pensiune agroturistică, PFA-urile se pot orienta către submăsura 6.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, ce permite înființarea unor activități economice în spațiul rural. Principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinești, pentru a obține finanțare:
- PFA-ul să fie înregistrat deja la Registrul Comerțului la data depunerii cererii de finanțare;
- solicitantul trebuie să aibă deja înregistrat codul CAEN necesar desfășurării activității de cazare sau de prestare a unor servicii turistice , așa cum au fost prezentate mai sus.
Atenție! Cele două coduri CAEN nu trebuie să fie autorizate la depunerea proiectului, ci doar după obținerea finanțării. Prin intermediul acestei linii de finanțare nu se poate solicita sprijin nerambursabil pentru modernizarea unei activități existente, ci doar pentru înființarea unei activități noi.
- Solicitantul trebuie să dețină în proprietate, în concesiune sau prin superficie terenul pe care se va realiza construcția.
- PFA-ul trebuie să fie înregistrat în spațiul rural, având atât sediul social, cât și punctele de lucru înregistrate la țară.
- Investiția trebuie să se realizeze într-o zonă cu potențial turistic ridicat și foarte ridicat, conform clasificării existente pe site-ul finanțatorului și pe care îl poți consulta aici.
Iată cum primești banii pentru înființarea acestor activități
În cadrul acestei linii de finanțare, PFA-ul poate demara investiția folosind doar fonduri nerambursabile, fără contribuție proprie. Iată care sunt etapele:
- după semnarea contractului de finanțare, PFA-ul va primi un avans egal cu 70% din ajutorul maxim de 50.000 de euro (pentru căsuțele de tip camping) sau 70.000 de euro (pentru agropensiuni);
- vei avea la dispoziție nouă luni pentru a demara proiectul și cel mult cinci ani pentru a-l finaliza;
- poți folosi banii pentru plata avizelor, realizarea construcțiilor, achiziția dotărilor și echipamentelor IT și softurile necesare funcționării lor;
- de asemenea, banii pot fi folosiți pentru susținerea cheltuielilor de funcționare ale pensiunii: salarii și contribuții sociale, materii prime, crearea unui site de prezentare a serviciilor, utilități etc;
- tranșa a doua a ajutorului nerambursabil de 15.000 de euro pentru căsuțele de tip camping sau 21.000 de euro pentru agro-pensiuni va fi achitată doar după demararea activității și obținerea unor venituri totale de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe încasate. Termenul-limită pentru realizarea acestui obiectiv este de cinci ani de la semnarea deciziei de finanțare.
În cazul în care nu vei obține veniturile estimate din această activitate, va trebui să returnezi întregul ajutor încasat.
Documentele necesare
Pentru a înființa una dintre cele două activități descrise mai sus, va trebui să pregătești următoarele documente, pe care le vei depune împreună cu cererea de finanțare:
- certificatul de înregistrare al PFA-ului;
- certificat constatator emis de Registrul Comerțului;
- copie a cărții de identitate;
- actul de proprietate sau folosință pentru terenul pe care se va realiza construcția pensiunii;
- formularul 200 pentru veniturile realizate în anul anterior, atunci când PFA-ul a avut istoric într-un alt domeniu de activitate;
- extras de carte funciară, dacă îți propui realizarea unei construcții noi;
- declarații pe proprie răspundere pentru certificarea îndeplinirii tuturor condițiilor cerute.
Cum decurge depunerea proiectului
După ce documentele de mai sus au fost obținute, depunerea proiectului se va realiza în cadrul platformei existente pe site-ul AFIR, adică aici. Depunerea va fi posibilă în perioada 3 mai - 31 iulie 2017, conform anunțului publicat de către AFIR. Documentele, precum și planul de afaceri și cererea de finanțare se vor depune doar în variantă electronică, după ce au fost semnate, ștampilate și scanate. După depunere, proiectele vor fi evaluate după următoarele criterii:
- istoricul agricol al solicitantului în anul anterior depunerii cererii de finanțare;
- domeniul în care proiectul se realizează trebuie să aibă potențial de creștere, conform listei activităților eligibile menționate aici;
- potențialul turistic al zonei în care proiectul se implementează;
- disponibilitatea beneficiarului de a-și asuma obligația de a realiza venituri din această activitate de cel puțin 30% din valoarea avansului încasat.
Atenție! AFIR a stabilit perioada de depunere a cererilor de finanțare în cadrul submăsurii 6.2 în intervalul 3 mai 2017 - 31 iulie 2017. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidul solicitantului aferent acestei linii de finanțare.