Ghidul solicitantului (inclus într-un proiect de ordin de ministru) a fost publicat în consultare publică în data de 17 martie 2017, acordându-se un termen de zece zile pentru transmiterea eventualelor observații și propuneri de modificare. Ulterior aprobării și publicării ordinului, AFM va anunța bugetul disponibil pentru lansarea acestui program de finanțare, precum și data la care va fi posibilă depunerea solicitărilor de finanțare.
Notă: Ghidul publicat în dezbatere publică poate fi consultat în fișierul anexat acestui articol.
Cine va putea solicita sprijin financiar
În cadrul acestui program de finanțare sunt eligibile următoarele categorii de solicitanți:
- organizațiile neguvernamentale, înfiinţate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii;
- unități și instituții de învățământ;
- unități administrativ teritoriale.
Principala condiție de eligibilitate cerută este ca solicitanții să aibă înscris în actul de înființare (act constitutiv, statut, proces verbal de înființare) prevederi referitoare la protecția mediului. De asemenea, solicitanții își vor asuma obligația de a nu desfășura activități economice ca o consecință a implementării proiectului, pe durata de viață a activelor finanțate.
Valoarea maximă a ajutorului nerambusabil va fi de 450.000 de lei (mai puțin de 100.000 de euro) și va reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate de către beneficiar pentru implementarea proiectelor aprobate.
Pentru ce tipuri de cheltuieli se va acorda sprijin
Prin acest program de finanțare se va susține organizarea de excursii și tabere pentru preșcolari, elevi și studenți, cu scopul educației și conștientizării privind gestionarea deșeurilor. În acest sens, sunt eligibible următoarele cheltuieli specifice:
- transportul preșcolarilor, elevilor și studenților la taberele și excursiile organizate prin acest program de finanțare;
- cazarea și masa în limita unui plafon maxim de 150 de lei pe zi / participant;
- achiziția echipamentului necesar organizării taberelor și excursiilor (saci de dormit, corturi, izoprene, lanterne, etc);
- taxa de campare;
- plata instructorilor certificați de Autoritatea Națională pentru Calificări în domeniul protecției mediului;
- achiziția de materiale necesare desfăşurării activităţilor de igienizare şi ecologizare a spaţiilor verzi în scop educativ: mănuşi de unică folosinţă, saci menajeri, cizme de cauciuc, etc;
- realizarea de materiale inscripţionate (pixuri, șepci, tricouri, rucsacuri etc).
TVA-ul aferent cheltuielilor de mai sus reprezintă o cheltuială eligibilă, însă doar dacă nu se va recupera prin alte mijloace. Cheltuielile neeligibile vor fi suportate integral de către beneficiari din fonduri proprii. Ajutorul financiar nerambusabil va funcționa sub forma decontării cheltuielilor făcute din surse proprii de către beneficiari. Încasarea ajutorului nerambursabil va fi posibilă în baza documentelor justificative pentru fiecare categorie de cheltuieli.
Cum se vor aloca banii
Pentru a solicita ajutor nerambusabil în cadrul acestui apel de proiecte, solicitanții vor pregăti un proiect și vor depune documentația la registratura AFM. Principalele documente solicitate pentru depunerea proiectului sunt:
- cerere de finanțare, conform modelului indicat în ghidul solicitantului;
- documentele de înființare a solicitantului;
- acordul solicitantului cu privire la contractarea finanțării și asigurarea surselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor eligibile și neeligibile;
- certificate de atestare fiscală privind lipsa datoriilor la bugetul de stat sau bugetele locale;
- CV-uri ale echipei de implementare a proiectului;
- bugetul estimat pentru implementarea proiectului.
Proiectele depuse vor fi verificate, iar acordarea fondurilor se va face în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute de acestea în urma procesului de verificare tehnico-economică. În cazul în care va exista egalitate de punctaj, proiectele vor fi departajate în funcție de ordinea depunerii acestora la registratura Administrației Fondului pentru Mediu a proiectelor. Rezultatul evaluării proiectelor va fi anunțat pe pagina de internet a autorității finanțatoare, respectiv aici.
Atenție! Schema de finanțare NU este activă momentan. După aprobarea și publicarea ordinului de ministru în Monitorul Oficial, AFM va anunța perioada în care apelul de proiecte va fi activ.
Comentarii articol (0)