Rechemarea salariatului din concediul de odihnă este un act unilateral al angajatorului, nefiind necesar acordul salariatului, ci doar informarea sa. Prin urmare, refuzul salariatului de a da curs solicitării justificate a angajatorului de întrerupere a concediului de odihnă poate reprezenta abatere disciplinară, mai ales dacă în Regulamentul Intern al angajatorului se menţionează acest lucru.
Trebuie avut în vedere însă că rechemarea salariatului din concediul de odihnă, în condiţiile în care interesele urgente şi neanticipate ale angajatorului puteau fi acoperite prin folosirea salariaţilor care nu se găseau în concediu de odihnă la momentul respectiv, ar putea fi considerată un abuz de drept. În acest caz, refuzul salariatului nu poate constitui abatere disciplinară.
Astfel, în cazul în care angajatorul solicită salariatului întoarcerea anticipată din concediul de odihnă, acesta ar trebui să se asigure că scopul rechemării este pe deplin justificat şi că există dovada efectuării demersurilor necesare de a evita luării acestei măsuri.
De asemenea, trebuie ținut cont că angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.