Pentru că legislația taximetriei a stabilit ani la rândul că e nevoie de mai multe abateri pentru ca un transportator de persoane neautorizat să fie sancționat, reprezentanții transportatorilor din România au cerut în mod repetat ca legea să se modifice și să se sancționeze și abaterile singulare.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2019 pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier, precum și de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere aduce, de azi, schimbarea mult cerută de transportatori: cei care fac taximetrie ilegală pot fi sancționați și dacă n-au fost surprinși în mod repetat făcând asta, amenda putându-se da la oricare abatere. Este a treia încercare de ordonanță cu acest obiect (și singura care a trecut, evident), după ce proiectele depuse în 2017 și în 2018 au rămas doar la stadiul de propunere.
Concret, o amendă de la 1.000 la 5.000 de lei poate fi dată celor care fac taximetrie cu încălcarea legii:" (...) persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, după caz, ale art. 7 alin. (3) (adică fără autorizare de transport persoane/mărfuri, obținută în condițiile Legii taximetriei - n.red.)" este prevederea în vigoare, de azi, în Legea taximetriei. Schimbarea adusă de OUG este eliminarea din acest text de lege citat a sintagmei "în mod repetat", care exista până acum în articolul respectiv.
Practic, fără această modificare, cei care fac transport de persoane fără autorizație valabilă puteau fi sancționați doar dacă se constata de mai multe ori că fac asta. Așa se face că, de foarte multe ori, pentru organele de control era aproape imposibil să demonstreze caracterul repetat al faptei de transport fără autorizație.
Modificarea care s-a produs azi în Legea taximetriei presupune nu doar că cei care fac taximetrie ilegal devin mult mai ușor de sancționat, dar pot să primească amenda respectivă de fiecare dată când sunt prinși, chiar și în două zile consecutive.
Eliminarea sintagmei "în mod repetat" din textul de lege este una dintre principalele revendicări ale reprezentanților transportatorilor români, în contextul nemulțumirilor legate de funcționarea neautorizată a serviciului Uber și a celor similare.
_____________
Notă: Într-o formă anterioară a articolului era prevăzută, în mod eronat, o altă dată de intrare în vigoare - 15 iunie.
Comentarii articol (4)