Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui Proiect de hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, însă acest lucru nu va determina o creștere similară a salariului net.
Creșterea salariului brut de la 1.450 de lei, cât este în prezent, până la nivelul de 1.900 de lei se va face, aproape exclusiv, ca urmare a transferului CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului, măsură oficializată chiar vineri. Începând cu anul viitor, angajatorului nu îi va mai rămâne în sarcină decât plata unei contribuții asiguratorii pentru muncă, calculată la nivelul de 2,25% din salariul brut. Astfel, deși salariul brut va crește spectaculos, câștigul net va fi menținut la aproape același nivel.
În continuare vom analiza două situații practice, raportându-ne la salariul minim brut pe economie de 1.450 de lei, precum și la un salariu brut de 4.500 de lei.
Angajatorii vor fi nevoiți să ajusteze salariile brute mai mici de 1.900 de lei
Începând cu 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe economie va crește la 1.900 de lei, angajatorii fiind obligați să-și ajusteze salariile aflate în prezent sub acest prag, conservând câștigul salarial net al angajaților. Mai jos este prezentată evoluția salariului net, a contribuțiilor sociale și a salariului brut după data de 1 ianuarie:
După cum se poate observa, salariul minim net pe economie este, în prezent, de 1.065 de lei. Începând cu data de 1 ianuarie, angajatorii vor fi nevoiți să crească salariul minim brut pe economie la nivelul de 1.900 de lei, ceea ce garantează angajaților încasarea unui salariu net de 1.163 de lei.
Astfel, unei creșteri a salariului brut de 450 de lei îi corespunde o creștere a salariului net de doar 98 de lei. În acest caz, cheltuielile totale ale angajatorului vor crește de la 1.780 de lei la 1.943 de lei.
Salariații care câștigă mai mult de 1.900 de lei brut, expuși reducerii netului
Salariații care câștigă, în prezent, mai mult de 1.900 de lei brut vor fi cei mai afectați de trecerea CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului. Angajatorii nu sunt obligați să mărească nivelul salariilor brute plătite, astfel încât să se păstreze același nivel al salariilor nete.
Prin urmare, cel mai mare risc pentru salariați este ca nivelul salariului brut să fie menținut, ceea ce le va provoca o pierdere netă de până la 26% a câștigurilor obținute la finalul lunii.
Situația este expusă în tabelul de mai jos:
Menținând același salariu brut existent în contractul de muncă încheiat cu salariatul său, angajatorul va economisi aproximativ 924 de lei, însă acest lucru va însemna o pierdere netă pentru angajat de 523 de lei (de la 3.156 de lei, în prezent, la doar 2.633 de lei, după data de 1 ianuarie 2018).
Pentru a asigura același nivel al salariului net, respectiv 3.156 de lei, angajatorul ar trebui să ajusteze salariului brut, crescându-l de la 4.500 de lei, cât este în prezent, la 5.261 de lei.
Deși are loc o creștere a salariului brut, salariul net este păstrat la același nivel, iar angajatorul va economisi chiar 43 de lei.
Prin urmare, păstrarea aceluiași salariu net va aduce chiar o mică economie angajatorului, însă acesta nu este obligat să facă acest lucru, putând alege să păstreze salariul brut prevăzut în contractul de muncă. În acest caz, transferul contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS va conduce la o erodare a câștigului salarial net cu până la 26%.
Poți descărca gratuit un calculator de salarii pentru anul 2018 din acest articol.
Atenție! Calculele de mai sus se bazează pe prevederile proiectului de HG privind majorarea salariului minim, dar și pe OUG nr. 79/2017 (cea cu transferul CAS și CASS la salariați). Pentru a intra în vigoare, proiectul de HG trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.