Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, numărul contribuțiilor sociale se va reduce, iar cele mai importante dintre acestea (CAS și CASS) vor trece în sarcina exclusivă a angajatului. Angajatorii vor achita, începând cu anul viitor, doar o contribuție asiguratorie pentru muncă, iar efectul acestor măsuri poate fi scăderea salariului net în cazul angajaților scutiți de plata impozitului pe venituri, așa cum este cazul programatorilor ce lucreză în industria IT.
Prin urmare, firmele din IT se vor confrunta, începând cu anul viitor, cu următoarea provocare: menținerea aceluiași salariu net pe care angajații îl obțin în prezent este posibilă doar prin creșterea costului total cu forța de muncă, implicit a contribuțiilor pe care angajatorii trebuie să le calculeze, rețină și să le plătească lunar către stat.
Pentru exemplificare, vom analiza cazul unui programator care câștigă în prezent 6.000 de lei net. Pentru a-i putea oferi acest salariu, angajatorul are, în prezent, un cost total cu forța de muncă (incluzând contribuțiile sociale datorate de angajat și angajator) de 8.820 de lei.
Astfel, după cum se poate observa în tabelul de mai sus, pentru a-i putea plăti un salariu net de 6.000 de lei, angajatorul reține și plătește contribuții totale de 2.820 de lei (contribuțiile datorate în prezent atât de angajat, cât și de către angajator), ceea ce înseamnă un cost total cu forța de muncă de 8.820 de lei.
După intrarea în vigoare a prevederii privind transferul contribuțiilor sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) de la angajator în sarcina exclusivă a angajatului, costul total cu forța de muncă va crește la 3.438 de lei, pentru același salariu net de 6.000 de lei:
Prin urmare, transferul CAS și CASS la angajat va face ca o firmă care realizează programe software pentru clienții săi să aibă costuri totale mai mari cu 618 lei decât în prezent.
Menținerea aceluiași cost salarial total
În cazul în care angajatorul păstrează aceleași costuri salariale totale pe care le are în prezent, se va înregistra un tranfer al costurilor suplimentare de la angajator la angajat, astfel că, în această ipoteză, salariatul va obține un câștig net de doar 5.607 lei, în scădere de la 6.000 de lei, în prezent:
Conform prevederilor Codului Fiscal, scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate de următoarele categorii de persoane:
- persoanele cu handicap grav sau accentuat;
- persoanele încadrate în activitatea de creare de programe pentru calculator;
- persoanele angajate pe o perioadă mai mică de 12 luni în activități sezoniere din domenii de activitate precum: unități de cazare turistică, restaurante, catering, baruri.
Notă: Estimările privind evoluția costurilor salariale au fost efectuate cu ajutorul calculatorului de salarii prezentat de avocatnet.ro în cadrul acestui articol.
Comentarii articol (7)