Activitatea de înregistrare în Registrul Comerțului urmează să fie preluată, începând din toamnă, de persoane specializate care vor ocupa posturile nou-create de registratori din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), conform unei legi noi. Măsura este așteptată de ani de zile, în condițiile în care activitatea de înregistrare ar trebui făcută de judecători delegați, iar Guvernul a stabilit în 2010 că, în mod excepțional, alte persoane din oficiile ONRC o pot desfășura până se înființează posturile de registratori.
Activitatea de înregistrare în Registrului Comerțului urmează să fie preluată de registratori începând din
26 noiembrie 2022, cel puțin teoretic. La acea dată
va intra în vigoare noua lege ce reglementează activitatea ONRC (
nr. 265/2022), care prevede că înregistrările în Registrul Comerțului sunt făcute de noul personal de specialitate al ONRC.
„Înregistrarea în registrul comerțului se face în baza încheierii registratorului prin care se soluționează cererile de înregistrare sau, după caz, în baza unei hotărâri judecătorești definitive ori, acolo unde legea prevede, a unei hotărâri executorii. În cazul în care înregistrarea se dispune prin hotărâre judecătorească, aceasta se poate realiza și în baza actului procedural care redă dispozitivul hotărârii judecătorești. Încheierea registratorului este executorie, dacă legea nu prevede altfel”, scrie în noul act normativ.
Practic, registratorii se vor ocupa, în esență, de
înmatricularea persoanelor juridice și înregistrarea sucursalelor acestora,
de înregistrarea PFA-urilor și întreprinderilor individuale sau familiale, dar și de alte activități alocate, teoretic, judecătorilor delegați.
La început de 2010, prin
OUG 116/2009, Executivul a stabilit că, în mod excepțional, activitatea judecătorilor delegați poate fi preluată, până se înființează posturile de registratori, de directorii oficiilor Registrului Comerțului și/sau de persoanele desemnate de către directorul general al ONRC. Însă abia anul acesta a apărut legea care prevede apariția posturilor de registratori.
Numărul de posturi al ONRC va fi suplimentat cu posturile necesare pentru a pune în aplicare introducerea pozițiilor de registratori, iar Guvernul va aloca fondurile necesare de la bugetul de stat. Din document mai reiese că persoanele care se ocupă acum, în mod excepțional, de înregistrări în Registrul Comerțului vor fi
reîncadrate ca registratori, însă este neclar dacă urmează să se facă și recrutări.
„Registratorul este personalul de specialitate juridică din cadrul ONRC învestit să realizeze serviciul public al controlului de legalitate prealabil înregistrării în registrul comerțului. Registratorul soluționează, prin încheiere, cererile de înregistrare în registrul comerțului și alte cereri privind înregistrări în registrul comerțului. Încheierile registratorului, purtând semnătura olografă sau electronică a acestuia, sunt acte de autoritate publică, având forța probantă și forța executorie prevăzute de lege”, este explicat în lege.
Registratori vor putea fi
persoanele licențiate în drept care au o vechime în specialitatea juridică de cel puțin cinci ani. Totodată, aceștia vor trebui să fie apți din punct de vedere medical și psihologic și lipsiți de antecedente penale. Numirea în funcție se va face prin decizie a directorului general al ONRC, în cazul celor care
au promovat examenul sau concursul pentru ocuparea postului.
Registratorii vor fi obligați să-și declare averea și interesele și vor fi
evaluați anual pentru a vedea dacă îndeplinesc criteriile de competență și performanță profesională. Evaluarea va fi făcută de directorul oficiului la care lucrează, iar menținerea pe post va fi condiționată de obținerea calificativului „satisfăcător”, „bine” sau „foarte bine”.
Încălcarea, de către registratori, a îndatoririlor de serviciu va putea atrage răspunderea disciplinară, civilă sau penală. În cazul atragerii răspunderii disciplinare (în urma unei cercetări), aceștia vor risca, pentru abateri, avertismente, scăderea salariului cu până la 15% (între una și trei luni), suspendarea contractului de muncă (între una și trei luni) sau concedierea.
Comentarii articol (0)