Spre sfârșitul lunii viitoare, mai exact, în data de 28 septembrie 2018, va intra în vigoare noul cadru legal al asociațiilor, și anume Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, vor apărea mai multe schimbări privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, dar și privind activitatea comitetului executiv și a membrilor săi.
Mai exact, noua legislație a asociațiilor de proprietari stabilește, printre altele, și modul în care poate demisiona un membru al comitetului executiv. Astfel, potrivit actului normativ, un membru al comitetului care demisionează va trebui să asigure în continuare desfășurarea, în condiții normale, a activității comitetului, până când se găsește un înlocuitor pentru acesta.
“În cazul demisiei unui membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, membrul demisionar își exercită toate atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul acestuia”, este precizat în actul normativ.
Așadar, demisia unui membru al comitetului nu se va putea aplica imediat, ci el va trebui să aștepte, pentru a părăsi postul respectiv, până când i se va găsi un înlocuitor. Demisia reprezintă, conform Codului muncii, un act unilateral de voință prin care salariatul comunică în scris angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Practic, în cazul demisiei unui membru al comitetului executiv al unei asociații, preavizul nu va avea o durată exactă, ci va dura până la găsirea unui înlocuitor.
Suplimentar, persoana care va demisiona din comitetul executiv al asociației de proprietari va fi obligată ca, în termen de cinci zile de la încetarea mandatului, să transmită toate documentele și bunurile pe care le-a avut în administrare.
După cum stabilește noua legislație privind asociațiile și după cum am scris și noi aici, comitetul executiv va fi format din președintele asociației de proprietari, un număr par de membri, dar și dintr-un cenzor sau o comisie de astfel de cenzori (în cazul asociațiilor de proprietari mari). Mandatul unui membru al comitetului nu va putea fi mai mare de patru ani, dar aceștia vor avea posibilitatea de a fi realeși.
Comentarii articol (6)