Regulile cercetării accidentelor de muncă sunt prevăzute atât de Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cât și de normele sale de punere în aplicare. Conform acestora, angajatorii au obligația de a cerceta numai evenimentele în urma cărora rezultă incapacitate temporară de muncă.
Astfel, redacția noastră a analizat prevederile legale și a rezumat principalele etape pe care o firmă trebuie să le urmeze la investigarea unui accident de muncă și nu numai.
1. Comunicarea accidentului
Cercetarea unui accident de muncă trebuie începută, conform legislației SSM amintite, imediat după ce evenimentul este comunicat autorităților. În esență, investigarea o face angajatorul la care s-a produs accidentul, iar aceasta trebuie să se încheie în maximum zece zile lucrătoare de la data evenimentului. Termenul poate fi prelungit, dar este necesară o solicitare în scris la inspectoratul teritorial de muncă.
2. Comisia de cercetare
După comunicarea evenimentului, angajatorul trebuie să numească rapid, prin decizie scrisă, o comisie de cercetare a accidentului de muncă. Comisia trebuie să aibă cel puțin trei membri, dintre care unul să fie responsabilul cu SSM, reprezentantul serviciul intern de SSM sau reprezentantul serviciului extern de SSM. Aceștia trebuie să aibă o pregătire tehnică adecvată și să nu fi fost implicați, în niciun fel, în eveniment. Totodată, există și varianta apelării la experți sau specialiști externi care să facă expertize tehnice.
3. Pregătirea dosarului de cercetare
Odată finalizată cercetarea unui accident de muncă, rezultatul evenimentului se consemnează într-un proces-verbal, prevede legislația SSM. Procesul-verbal, alături de alte documente, trebuie să facă parte dintr-un dosar de cercetare. De exemplu, dosarul trebuie să cuprindă nota de constatare la fața locului, schițe și fotografii referitoare la eveniment, declarațiile accidentaților, declarațiile martorilor, copii ale fișelor de instruire individuală ale victimelor sau actele de expertiză tehnică.
4. Întocmirea și arhivarea dosarului de cercetare
În cazul evenimentelor cercetate de angajator, adică cele care duc la incapacitate temporară de muncă, dosarul de cercetare trebuie întocmit într-un singur exemplar. Acesta trebuie arhivat la angajatorul care înregistrează accidentul de muncă.
5. Verificarea și avizarea dosarului de cercetare
Conform prevederilor din domeniul SSM, dosarul de cercetare întocmit de angajator trebuie trimis, pentru a fi verificat și avizat, la inspectorarul teritorial de muncă. Acest lucru se face în cinci zile lucrătoare de la încheierea cercetării accidentului de muncă. Apoi, în maximum șapte zile lucrătoare de la primire, inspectoratul îl va analiza, aviza și restitui.
6. Propunerile de sancționare
Procesul-verbal de cercetare poate să conțină și propuneri ale comisiei de cercetare pentru sancțiuni disciplinare și/sau administrative.
7. Înregistrarea accidentului de muncă
În baza procesului-verbal de cercetare, accidentul de muncă este înregistrat apoi într-un registru special pe care trebuie să-l aibă compania pentru asemenea evenimente, se mai arată în normele Legii SSM.
8. Avizarea formularului de accident
De asemenea, tot în baza procesului-verbal de cercetare, angajatorul trebuie să completeze formularul pentru înregistrarea accidentului de muncă. Documentul din urmă trebuie completat în patru exemplare pentru fiecare persoană accidentată și apoi trimis pentru avizare inspectoratului teritorial de muncă ce a avizat dosarul de cercetare întocmit de comisia angajatorului. Acest formular se trimite în trei zile lucrătoare de la primirea avizului inspectoratului pentru dosarul de cercetare. Formularul este verificat și avizat în cinci zile lucrătoare de la primire.
9. Adăugarea formularului de accident la dosarul de cercetare
Formularul pentru înregistrarea accidentului de muncă trebuie anexat de angajator la dosarul de cercetare, iar celelalte exemplare trebuie să ajungă la persoana accidentată, la inspectorat și la casa teritorială de pensii.
10. Anunțarea revenirii la muncă a salariatului
În fine, după ce salariatul accidentat revine la lucru, angajatorul trebuie să anunțe încheierea perioadei de incapacitate temporară de muncă la inspectorarul căruia i-a trimis formularul amintit la punctul anterior. Informarea se face în maximum cinci zile lucrătoare de la încheierea perioadei de incapacitate temporară.
--
Scopul unei cercetări este de a stabili în ce împrejurări și din ce cauze s-a produs un accident de muncă. În același timp, se urmărește identificarea prevederilor legale încălcate, cine este răspunzător și ce măsuri trebuie luate pentru a fi evitate pe viitor evenimente asemănătoare.
Accidentul de muncă este o vătămare violentă a corpului sau o intoxicație acută profesională, conform Legii SSM, care are loc ori în timpul muncii, ori în indeplinirea sarcinilor de serviciu. Accidentul de muncă poate avea drept consecințe incapacitatea temporară de muncă, invaliditatea sau moartea.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (2)