Pregătirea dosarului pentru cercetarea unui accident de muncă este o obligație detaliată în normele pentru aplicarea Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006. Aceasta este doar una dintre etapele cercetării unui accident de muncă.
CUPRINSUL. În esență, finalizarea investigării unui accident de muncă se face prin întocmirea dosarului de cercetare, care trebuie să cuprindă, printre altele, opisul actelor din dosar, procesul-verbal de cercetare, declarațiile accidentaților, declarațiile martorilor sau copiile fișelor de instruire individuală pentru SSM. Lista completă poate fi găsită în fișierul de aici, aceasta arătând diferit în funcție de tipul accidentului sau de cine se ocupă de cercetare.
FORMA. În afară de lista actelor de care este nevoie la dosar, normele Legii SSM vin și cu precizări legate de forma acestuia. Astfel, filele dosarului trebuie să fie numerotate și semnate de membrii comisiei de cercetare numită de angajator. Totodată, numărul total de file al dosarului și numărul de file al fiecărui document din dosar trebuie să fie menționate în opis.
Însă acestea nu sunt singurele cerințe legate de formă, celelalte fiind:
- fiecare document, cu excepția procesului-verbal de cercetare, să fie identificat în dosarul de cercetare ca anexă;
- paginile și spațiile albe să fie barate;
- schițele referitoare la eveniment, anexate la dosar, să fie însoțite de explicații;
- fotografiile referitoare la eveniment să fie clare și însoțite de explicații;
- formularul pentru declarație să fie conform modelului din normele Legii SSM;
- declarațiile aflate la dosar să fie însoțite de forma tehnoredactată, certificate ca fiind conforme cu originalul și semnate de către unul dintre membrii comisiei de cercetare a accidentului de muncă.
NUMĂRUL DE EXEMPLARE. Dosarul de cercetare trebuie întocmit într-un singur exemplar, atunci când este vorba de evenimentele care au dus la incapacitate temporară de muncă. Acesta trebuie arhivat de angajatorul care înregistrează accidentul de muncă.
Totuși, dosarul trebuie întocmit în:
- mai multe exemplare, dacă un eveniment a dus la incapacitate temporară de muncă pentru victime cu angajatori diferiți; în acest caz, originalul este păstrat în arhiva angajatorului care înregistrează accidentul de muncă, celelalte exemplare fiind păstrate de ceilalți angajatori;
- două exemplare, dacă un eveniment a dus la incapacitate temporară de muncă, iar faptele comise pot fi considerate infracțiuni; aici, exemplarul original se duce la poliție.
Desigur, numărul de exemplare poate să fie mai mare și în alte cazuri, însă acestea implică o cercetare făcută de autorități, nu de angajator. Angajatorul cercetează numai accidentele care duc la incapacitate temporară de muncă.
AVIZAREA. După ce angajatorul întocmește dosarul de cercetare, acesta trebuie trimis inspectoratului teritorial de muncă pentru verificare și avizare, se mai arată în normele Legii SSM. Transmiterea dosarului se face în cinci zile lucrătoare de la finalizarea cercetării, iar acesta este trimis înapoi, împreună cu avizul, în șapte zile lucrătoare de la primire.
Scopul unei cercetări este de a stabili în ce împrejurări și din ce cauze s-a produs un accident de muncă. În același timp, se urmărește identificarea prevederilor legale încălcate, cine este răspunzător și ce măsuri trebuie luate pentru a fi evitate pe viitor evenimente asemănătoare.
Accidentul de muncă este o vătămare violentă a corpului sau o intoxicație acută profesională, conform Legii SSM, care are loc ori în timpul muncii, ori în indeplinirea sarcinilor de serviciu. Accidentul de muncă poate avea drept consecințe incapacitatea temporară de muncă, invaliditatea sau moartea.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.