Fondul de reparații și fondul de rulment sunt termeni deja cunoscuți pentru majoritatea celor care stau la bloc. Constituirea obligatorie a fondului anual de reparații este cuprinsă și în viitoarea lege a asociațiilor, în care mai apare expres reglementată (tot ca obligatorie) și constituirea unui fond de rulment.
Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor se va aplica oficial de vinerea aceasta, când actuala lege a asociațiilor va ieși din vigoare.
A. Fondul de rulment
Să începem cu fondul de rulment: el este cuprins expres de viitoarea Lege a asociațiilor, în timp ce în actuala lege nu-l regăsim, ci doar în norma privind organizarea și funcționarea asociațiilor (HG nr. 2/2003). Legiuitorul l-a reglementat acum și pe el expres în lege, act normativ cu o forță superioară hotărârii Guvernului.
"În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime", scrie în noua lege.
Fondul se va constitui, la fel ca și până acum, prin plata anticipată a cotei ce-i revine fiecărui proprietar, iar reîntregirea fondului se va face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată. În lege mai scrie și că va trebui eliberată o chitanță separată pentru acest fond.
Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel, mai prevede viitoarea lege. Noua lege nu specifică însă alte situații de restituire.
B. Fondul de reparații
"Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Fondul de reparații este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune", scrie în viitoarea lege a asociațiilor despre fondul de reparații.
Legea nouă este mai tranșantă decât actuala reglementare și prevede clar pentru ce anume se utilizează banii din acest fond. De altfel, pe lângă prevederea citată mai sus, în noua lege găsim specificații exprese pentru exemple de astfel de cheltuieli.
Ca și pentru fondul de rulment, administratorul va trebui să dea și pentru cel de reparații chitanță separată. Ambele fonduri vor fi gestionate de administrator, iar banii vor intra obligatoriu în acel cont curent unic al asociației.
"În termen de 5 zile de la încetarea contractului de administrare, administratorul este obligat să prezinte (...) președintelui asociației de proprietari și cenzorului/comisiei de cenzori contabilitatea fondului de reparații, a fondului de rulment și să o transfere noului administrator", prevede noua lege, în vigoare din 28 septembrie.
În fine, legea lasă deschisă posibilitatea constituirii și a altor fonduri, pentru diverse alte tipuri de cheltuieli. Principala condiție este ca decizia din spatele acestora să fie luată în adunarea generală a asociației, alături de modul de constituire a acestora. Toate fondurile speciale ale asociației vor intra obligatoriu în contul unic al asociației, vor avea evidență separată și pentru fiecare va trebui emisă chitanță separat, mai prevede viitoarea lege.
Comentarii articol (24)