Începând de vineri, cadrul legislativ al asociațiilor de proprietari a fost modificat, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Acest act normativ reglementează toate aspectele legate de înființarea asociațiilor de proprietari și chiriași, de folosirea, modificarea sau întreținerea locuinței, stabilește normele de conviețuire în bloc și altele.
Pe lângă cele menționate mai sus, Legea nr. 196/2018 mai stabilește și o serie de reglementări pentru cei ce dezvoltă sau dețin ansambluri rezidențiale. Unele dintre aceste reglementări vizează, mai exact, modul în care se pot înființa asociațiile de proprietari în aceste ansambluri rezidențiale, care sunt obligațiile dezvoltatorilor imobiliari și ce categorii de dezvoltatori trebuie să respecte aceste obligații.
1. Obligațiile impuse de noua lege a asociațiilor dezvoltatorilor imobiliari și proprietarilor ansamblurilor rezidențiale. O primă obligație a dezvoltatorilor este de a-i informa pe cei care cumpără apartamente în ansamblurile construite de ei cu privire la necesitatea constituirii unei asociații de proprietari. Tot noua lege a proprietarilor stabilește o altă obligație pe care o au dezvoltatorii, și anume obligația acestora de a furniza servicii de utilități publice pentru absolut toți locatarii ansamblului rezidențial.
2. Totuși, există și anumite categorii de dezvoltatori imobiliari care nu trebuie să respecte obligațiile impuse de noua legislație privind asociațiile. Astfel, potrivit specialiștilor care au răspuns întrebărilor redacției noastre, dezvoltatorii persoane fizice nu trebuie să respecte obligații despre care vorbeam mai sus.
3. Dezvoltatorii imobiliari trebuie să asigure tuturor proprietarilor de locuințe din ansamblul rezidențial toate condițiile pentru ca aceștia să se organizeze în asociații, chiar dacă ansamblul rezidențial conține un singur bloc. După cum stabilește legea intrată în vigoare vineri, spre deosebire de accepția tradițională din domeniul construcțiilor, un ansamblu rezidențial poate fi considerat și un singur bloc.
4. Totodată, Legea nr. 196/2018 stabilește și modul în care se pot contracta și factura serviciile de utilități publice în ansamblurile rezidențiale. Pe lângă toate obligațiile menționate anterior pe care trebuie să le respecte dezvoltatorii, actul normativ prevede și modul în care se pot încheia contractele cu furnizorii de utilități. Astfel, utilizator poate fi, în funcție de modul în care a fost realizat branșamentul utilităților, proprietarul ansamblului rezidențial, asociația de proprietari sau chiar proprietarii apartamentelor.
Comentarii articol (0)