Un salariat detașat în alt stat sau chiar în România s-ar putea să afle că drepturile care i se cuvin sunt diferite în locul unde a fost detașat (la noul angajator) față de locul de unde a fost detașat (de la vechiul angajator). Într-o astfel de situație, ce drepturi i se cuvin?
Conform Codului muncii, salariatul detașat va beneficia „de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detașarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detașat”.
Este important de remarcat, în acest context, că această prevedere din Codul muncii nu face nicio diferență între sursa drepturilor. Cu alte cuvinte, nu contează dacă drepturile respective provin dintr-o lege sau dintr-un contract colectiv de muncă. Anagajatul va beneficia de dispozițiile mai favorabile.
Bineînțeles, dacă detașarea se face în interiorul României, doar prevederile dintr-un contract colectiv ar putea fi mai favorabile, întrucât regimul general este dat de Codul muncii, aplicabil oriunde pe teritoriul țării.
Altcumva, prevederea care garantează drepturile mai favorabile ar fi golită de conținut efectiv dacă drepturile în virtutea unui contract colectiv de muncă nu ar fi aplicabile în acest caz, întrucât, în România, doar aceste drepturi pot să ofere un regim mai favorabil. Cum am menționat înainte, regimul general obligatoriu este dat de Codul muncii.
Situația este asemănătoare și în cazul detașării transfrontaliere în cadrul Uniunii Europene sau pe teritoriul Elveției, pentru prestarea de servicii transnaționale: conform Legii nr. 16/2017 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale, salariatul va beneficia de legislația statului care îi este mai favorabilă. Totuși, în acest caz, prevederea nu se mai referă la drepturi, ci la legislație.
Astfel, discuția rămâne deschisă cu privire la întinderea drepturilor - dacă se referă și la cele din contracte colective, de exemplu, sau doar la cele prevăzute în legi. Însă se poate argumenta că, cel puțin acolo unde legea face trimitere la contracte colective de muncă, sunt aplicabile drepturile mai favorabile și din aceste acte.
Totuși, o analiză a directivei europene care stă la baza Legii nr. 16/2017 demonstrează că, în cadrul directivei (atât în ceea ce privește preambulul -- cu valoare interpretativă doar --, cât și în ceea ce privește partea operativă a directivei), se pune accent pe termenii de „condiții mai favorabile” și nu pe conceptul de legislație mai favorabilă, ceea ce ar sugera că, acolo unde ar fi vorba de condiții mai favorabile, acelea se referă la mai mult decât simplul act formal legislativ.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)