Acordarea noului tip de concediu plătit era prevăzută într-o propunere legislativă care a fost respinsă de ambele Camere ale Parlamentului. Astfel, documentul își încheie parcursul legislativ și nu poate ajunge să se aplice.
Concret, proiectul de act normativ stipula acordarea unui concediu pentru divorț. Concediul ar fi urmat să aibă o durată de trei zile lucrătoare, perioadă liberă ce ar fi fost de ajutor persoanelor divorțate și le-ar fi permis acestora acomodarea la noua situație.
Persoanele care divorțează ar fi primit, în cazul în care sunt asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat, o indemnizație pentru concediu. Indemnizația ar fi fost plătită de către angajator și ar fi fost egală cu salariul solicitantului.
Concediul de divorț s-ar fi acordat în următoarele patru săptămâni de la data constatării sau a pronunțării divorțului, iar solicitarea s-ar fi făcut către angajator, cererea scrisă fiind însoțită și de o copie a documentului care atestă divorțul. Concediul s-ar fi acordat indiferent de durata căsătoriei sau modul prin care s-a desfăcut aceasta.
Inițiatorul considera că prin oferirea unui concediu pentru divorț “de 3 zile plătite statul poate ajuta la diminuarea efectelor negative ale divorțului prin sprijinul acordat în acomodarea la noua situație de viață. Aceste zile libere pot fi folosite de cei ce au încheiat o căsătorie pentru soluționarea problemelor pe care noua situație familială le aduce: dela cele obiective precum probleme administrative sau locative până la cele subiective ce țin de relația cu copiii sau de nevoia de deconectare”.
Atenție! Această propunere legislativă NU se poate aplica. Fiind respinsă de ambele Camere parlamentare, aceasta și-a încetat traseul legislativ.
Comentarii articol (0)