Angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție pentru salariați atunci când se înregistrează temperaturi extreme ridicate sau temperaturi extreme scăzute. Așa stabilește actualmente Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.
Concret, temperaturile extreme sunt:
- cele care depășesc +37°C sau cele care, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
- cele care scad sub -20°C sau cele care, corelate cu condiții de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Astfel, în timpul verii, atunci când apar temperaturi extreme ridicate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru sănătatea și securitatea salariaților:
- reducerea intensității și ritmului activităţilor fizice;
- asigurarea ventilației la locurile de muncă;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, aerisite;
- asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoană/schimb);
- asigurarea echipamentului individual de protecție;
- asigurarea de dușuri.
Apoi, când este vorba de perioada rece a anului, când apar temperaturi extreme scăzute, se impun următoarele măsuri minimale pentru cei ce lucrează în aer liber:
- distribuirea de ceai fierbinte (0,5-1 litru/persoană/schimb);
- acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare (să se asigure spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător);
- asigurarea echipamentului individual de protecție.
Dacă temperaturile extreme persistă cel puțin două zile consecutive și angajatorii nu pot asigura condițiile minimale de protecție, împreună cu reprezentanții salariaților se pot lua următoarele măsuri:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru - până la ora 11:00 și după ora 17:00, în caz de temperaturi extreme ridicate;
- întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
Tot de comun acord se stabilește cum se face recuperarea timpului nelucrat. Mai precis, conform ordonanței Guvernului, există varianta recuperării în următoarele șase luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, fiind păstrate salariile la același nivel. Totodată, există și varianta nerecuperării, dar cu acordarea salariilor proporțional cu timpul lucrat efectiv.
Pe deasupra, angajatorii mai trebuie să ia măsuri și pentru a preveni îmbolnăvirile provocate de munca în condiții de temperaturi extreme.
Mai întâi, trebuie asigurat examenul medical la angajare și controale medicale periodice. Apoi, pentru salariații afectați de temperaturile extreme, trebuie asigurat primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară. În fine, se mai poate decide și trecerea angajaților, acolo unde este posibil, pe alte locuri de muncă sau reducerea programului pentru cei care au contraindicații pentru munca în condiții de temperaturi extreme.
Există, totodată, și o sancțiune pentru angajatorii care neglijează aspectele legate de munca în condiții de temperaturi extreme: potrivit aceleiași ordonanțe, amenzile se situează între 1.500 și 2.500 de lei.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.