În cadrul conferinței anuale de fiscalitate a PwC România, specialiștii s-au axat, printre altele, pe tendințele practice din inspecțiile fiscale la firme ale autorităților de la noi. Mai precis, Ana-Maria Iordache, partener la D&B David și Baias, societate de avocatură afiliată PwC România, a vorbit despre subiecte precum deductibilitatea serviciilor intragrup sau operațiunile complexe ce implică TVA.
Prin inspecția fiscală se urmărește, în principiu, verificarea corectitudinii declarațiilor fiscale, precum și a respectării legislației fiscale și contabile. Informații orientative despre desfășurarea acesteia sunt în articolul de aici.
1. Deductibilitatea serviciilor intragrup
Deductibilitatea acestor servicii este una dintre chestiunile urmărite în mod special de inspectorii fiscali. Aceștia critică de obicei serviciile, apreciind că nu sunt necesare firmei, că documentația justificativă nu este suficientă sau că sunt costuri ale acționarului. În acest context, importanța documentelor justificative este esențială.
„Intrăm puțin și în tendințele practice în materia controalelor fiscale. Spuneam că speța favorită rămâne în continuare deductibilitatea serviciilor intragrup și prețurile de transfer. Accentul cade mai mult pe serviciile intragrup (...), iar această analiză cred că este oarecum mai simplă decât o analiză în materia prețurilor de transfer.
De ce? Pentru că criticile pe care autoritățile fiscale le aduc în această privință sunt, în esență, trei: fie serviciile nu sunt necesare companiei care le-a achiziționat, fie ele reprezintă costuri ale acționarului, fie compania nu are suficiente documente justificative pentru a susține deductibilitatea acestor servicii.
Evident că, din perspectiva acțiunilor administrative și judiciare viitoare, cheia este documentația justificativă. Probele sunt cele care trebuie să demonstreze că aceste servicii sunt necesare companiei achizitoare, că ele nu sunt costuri ale acționarului, că aduc valoare adăugată pentru compania care le-a achiziționat și aceste lucruri pot fi demonstrate nu numai prin simpla existență a probelor, ci și prin coroborarea lor și o prezentarea adecvată în cadrul acestor proceduri”, a explicat recent Ana-Maria Iordache la conferința amintită.
În altă ordine de idei, specialiștii EY România atenționau recent la conferința lor anuală de fiscalitate că, în anul 2019, vom vedea accentul pus și pe domeniul prețurilor de transfer.
2. Tranzacțiile complexe ce implică TVA
Chestiunea de la acest punct și cele de la următoarele două puncte au căpătat amploare în anul 2018, conform specialistei de la D&B David și Baias, și sunt pe lista tendințelor pentru 2019. În cazul inspecțiilor fiscale pe TVA, reprezentanții Fiscului au căpătat în ultima vreme un „apetit” deosebit pentru tranzacțiile complexe.
„În materia inspecțiilor fiscale pe TVA, au fost analizate tranzacțiile complexe. Nu mai vorbim despre operațiuni simpliste, nu mai vorbim despre forma facturilor, nu mai vorbim despre exigibilitatea TVA pe facturile de avans, ci vorbim despre tranzacții cu mult mai complexe - despre tranzacții triunghiulare, despre triunghiulare atipice, toate aceste operațiuni care sunt puțin mai complicate și oarecum atipice sunt sub lupa autorităților fiscale. De asemenea, sediul fix a fost un subiect pe care autoritățile fiscale l-au găsit foarte interesant în ultima perioadă, mai ales în industriile farma și IT”, a precizat Ana-Maria Iordache.
3. Operațiunile complexe ce țin de bănci și asigurările de viață
În aceste cazuri, partenerul societății de avocatură a semnalat practica inspectorilor fiscali de a reîncadra operațiuni: „În inspecțiile fiscale la bănci, asigurări de viață, dar nu numai, am observat o predilecție înspre reîncadrarea operațiunilor. Sunt analizate operațiuni complexe și sunt reîncadrate, este reîncadrată forma acestor tranzacții. (...) Deci, lucrurile devin din ce în ce mai complicate.”
4. Veniturile salariaților detașați transnațional
În fine, o altă zonă în care inspecțiile fiscale aduc des reîncadrări de venituri este cea a detașărilor transnaționale. Acolo sunt șanse ca inspectorii să considere că indemnizațiile de detașare sunt venituri de natură salarială.
„Pe finalul anului 2018, foarte multe inspecții au avut ca subiect detașările transnaționale, unde, de asemenea, au fost reîncadrate indemnizațiile de detașare în venituri de natură salarială. Și aici ne așteptăm că trendul va continua în anul 2019”, a subliniat Ana-Maria Iordache.
Comentarii articol (0)