În contextul deciziei de pe 8 aprilie a Înaltei Curți de Casație și Justiție potrivit căreia persoanele care construiesc o clădire în lipsa unei autorizații de construire nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra respectivei clădiri, este important de precizat care sunt demersurile pentru a obține actele necesare construirii legale a unei clădiri.
Pentru a putea construi (sau renova) în mod legal o clădire sau o anexă la o clădire deja existentă, trebuie obținută o autorizație de construire, conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Această autorizație reprezintă actul final pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcție sau renovare. Autorizația de construire este ultimul pas din demersul legal înainte de a începe realizarea unei construcții.
Însă înainte ca autorizația de construire să poată fi emisă este necesară mai întâi plata unor taxe și obținerea unui certificat de urbanism. Practic, odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism începe procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcție.
Certificatul de urbanism este actul de informare prin care se face cunoscut regimul juridic, economic și tehnic al imobilului care urmează a fi renovat sau al terenului pe care urmează să se construiască, caracteristicile zonei în care se află imobilul sau terenul, cerințele urbanistice care urmează să fie îndeplinite și lista avizelor și acordurilor necesare pentru autorizare.
Certificatul de urbanism se emite în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii. Pentru a obține acest certificat trebuie depuse următoarele documente:
- o cerere-tip (formularul-model F.1 "Cerere pentru emiterea certificatului de urbanism");
- planuri cadastrale/topografice, eliberate, la cerere, de către biroul de cadastru și publicitate imobiliară;
- copie după documentul de plată a taxei de eliberare a certificatului de urbanism.
Odată ce certificatul de urbanism a fost emis, se poate începe procesul de eliberare a autorizației de construire. Aceasta se emite în cel mult 30 de zile de la depunerea următoarelor documente:
- cererea-tip pentru emiterea autorizației de construire, inclusiv anexa (formularul-model F.8 "Cerere pentru emiterea autorizației de construire/desființare");
- copie după certificatul de urbanism;
- copie legalizată după dovada titlului asupra imobilului (teren și/sau construcție), sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi și extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi;
- documentația tehnică, în două exemplare. Este necesar să existe două exemplare, deoarece unul se arhivează la autoritatea emitentă, iar celălalt se returnează beneficiarului;
- copie după avizele, acordurile și punctul de vedere/actul administrativ al autorității pentru protecția mediului, solicitate prin certificatul de urbanism;
- în cazul lucrărilor care au scopul de a crește performanța energetică și/sau pentru lucrări de renovare majoră sunt necesare: studiile de specialitate, nota tehnică justificativă sau raportul de expertiză tehnică pentru lucrări de intervenție la construcțiile deja existente, raportul de audit energetic, raportul de expertiză a sistemelor tehnice, certificatul de performanță energetică a clădirii;
- în cazul în care se dorește montarea sau utilizarea unor sisteme alternative de producere a energiei (și în măsura în care se stabilește, prin auditul energetic al clădirii, că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, funcțional, economic și al mediului înconjurător) este necesar și studiul privind posibilitatea montării/utilizării acestor sisteme alternative, studiu solicitat tot prin certificatul de urbanism.
Certificatele de urbanism și autorizațiile de construire se emit de către autoritățile administrației publice județene sau locale (primării sau consilii județene, după caz). Aceste două documente trebuie să se emită în cel mult 30 de zile. Dacă autoritățiile întârzie cu eliberarea lor, cetățenii pot face anumite demersuri pentru a reclama și chiar cere despăgubiri, conform Legii nr. 50/1991.
Comentarii articol (10)