Este vorba despre un proiect de lege înregistrat recent pentru dezbatere la Senat și care prevede completarea unui articol din Codul muncii. Însă, miercuri, proiectul a primit un raport de respingere, din partea Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială. Conform acestei comisii, propunerea este contrară dreptului Uniunii Europene, ceea ce scade foarte mult șansele ca proiectul să fie adoptat.
Ce se propune prin proiectul care a primit raport de respingere
În esență, propunerea legislativă prevede o completare care le va permite salariaților care lucrează în zilele de repaus săptămânal (care, în general, sunt zilele de sâmbătă și duminică) să opteze doar pentru compensații financiare, renunțând astfel la o zi de repaus săptămânal. Astfel, salariații nu vor putea fi obligați să desfășoare mai mult de opt ore de muncă în weekend, astfel încât să aibă un repaus săptămânal de minimum 24 de ore.
Mai exact, textul proiectului prevede că, „cu acordul salariatului, munca prestată într-o zi de repaus săptămânal se poate compensa și doar financiar, dar durata ei nu poate depăși opt ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minimum 24 de ore.”
Cu alte cuvinte, angajații care prestează muncă suplimentară în zilele de weekend vor putea primi, numai dacă sunt de acord, doar compensații financiare pentru munca prestată, renunțând la o zi de repaus săptămânal. Practic, asta ar însemna apariția săptămânii de lucru de șase zile.
În prezent, Codul muncii prevede că repausul săptămânal se poate acorda în orice zi a săptămânii în cazul în care repausul din weekend ar afecta interesul public sau desfășurarea normală a activității. De obicei, repausul săptămânal de 48 de ore se acordă în weekend. Totodată, salariații care sunt în situația de a lucra în weekend din cauza specificului activității pe care o desfășoară trebuie să primească de la angajator un spor la salariu.
„Este, de altfel, o soluție logică, o astfel de interpretare fiind nu numai în interesul angajatorului, ci și al salariaților. În practică, poziția oficială a multor ITM-uri (inspectorate teritoriale de muncă - n. red.) este frecvent contrazisă de preferințele individuale ale salariaților care optează pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de muncă suplimentară”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Astfel, prin această completare prevăzută de proiectul legislativ, angajatorul va putea oferi doar o remunerație pentru zilele de weekend lucrate, atâta vreme cât salariatul este de acord cu acest lucru.
Ce se mai poate întâmpla
Cum spuneam mai sus, șansele ca proiectul să mai fie adoptat, acum, sunt destul de mici, mai ales că motivul de bază e contradicția dintre propunerea legislativă și legislația europeană.
Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică momentan și sunt șanse mari să nu mai fie adoptată. Tehnic, există posibilitatea respingerii proiectului de către Senat, ca primă cameră sesizată, și a adoptării de către Camera Deputaților, ca organ decisiv. Practic, acest lucru este puțin probabil.
Comentarii articol (3)