Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului 1.027/2020, care a apărut acum o lună în Monitorul Oficial. Documentul a modificat efectiv lista contravențiilor pentru care se aplică legislația prevenirii pe 8 ianuarie 2021.
Nedotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic este sancționată de la prima abatere, după ce această faptă a dispărut de pe lista contravențiilor iertate la prima abatere. Includerea contravenției în legislația prevenirii a fost făcută în septembrie 2018, în plin proces de înlocuire a vechilor case de marcat.
Din explicațiile autorităților reiese că, deși acestea au evitat să sancționeze drastic companiile, achizițiile și instalările aparatelor cu jurnal electronic nu sunt făcute într-un ritm mai alert. Asta în contextul în care termenele oficiale pentru dotarea cu casele noi de marcat oricum au expirat de multă vreme și firmele ar fi trebuit să se grăbească.
Practic, 1 septembrie 2018 a fost termenul final de conformare pentru firmele mari și medii, în timp ce 1 noiembrie 2018 a fost termenul final de conformare pentru firmele mici. Totuși, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor, până acum s-au instalat puțin peste 550.000 de aparate de marcat cu jurnal electronic, dintr-un total estimat de 700.000 - 750.000.
În același timp, trebuie amintit că, la 1 iulie 2020, ar fi trebuit să înceapă procesul de conectare a caselor de marcat cu jurnal electronic la sistemul național de monitorizare al Fiscului, iar, conform unei legi noi de astă-vară, comercianții și prestatorii de servicii își pot recupera indirect costurile cu casele de marcat cumpărate și puse în funcțiune din 2018 și până în iulie 2020, dar și costurile curente - două motive în plus pentru care autoritățile vor accelerarea înlocuirii vechilor case de marcat cu jurnal tipărit. Momentan, planul este de a conecta toate casele de marcat noi la sistemul Fiscului până la 31 martie 2021.
Potrivit legislației în vigoare, amenzile pentru nerespectarea calendarului înlocuirii caselor de marcat sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. În plus, firmelor le sunt confiscate sumele nejustificate și li se suspendă activitatea până-și schimbă casele de marcat și achită amenzile.
Citește și: