Chestiunea e reglementată în Hotărârea de Guvern nr. 1045/2018. "Salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele", prevede hotărârea.
Practic, chiar dacă se lucrează cu normă parțială, salariatul are dreptul, la unul dintre angajatorii săi, să primească tichetele de masă la fel cum le primesc salariații ce lucrează cu normă întreagă, tocmai pentru că banii aceștia sunt acordați în considerarea unei zile de muncă, iar nu a orelor lucrate. Dar asta înseamnă că cei cu normă parțială nu pot primi tichete din mai multe locuri într-o lună, ci de la un singur loc de muncă.
"Salariații cu jumătate de normă au dreptul să primească aceeași contravaloare a numărului de tichete ca în cazul unui angajat cu normă întreagă. Valoarea acestora se acordă în funcție de numărul de zile în care este prezent la locul de muncă, indiferent de numărul de ore lucrate. Pe perioada concediilor nu se acordă aceste beneficii. Salariații cu jumătate de normă pot primi aceste beneficii doar de la angajatorul unde își desfășoară funcția de bază (în cazul în care au mai multe contracte de muncă cu normă redusă)", precizează Selena Pârvulescu, contabil GBG Accounting.
Practic, doar unul dintre angajatorii acelui salariat poate să-i acorde tichete de masă sub formă electronică. Dacă nu se poate stabili funcția de bază, salariatul e cel care trebuie să indice angajatorul, printr-o declarație scrisă - opțiunea trebuie notificată și celorlalte firme unde lucrează.
Folosirea tichetelor de masă pe card este mult mai avantajoasă ca varianta tichetelor pe hârtie, iar avantajele sunt atât pentru angajator, cât și pentru salariații săi. Mecanismul de acordare e mai simplu, tratamentul contabil e similar, angajatul le folosește fracționat, mult mai ușor ca pe cele pe hârtie, având inclusiv o aplicație de telefon pe care o poate folosi să gestioneze banii (Card Sodexo România). Printre avantajele cardurilor de masă se numără:
- sumele se încarcă lunar/ocazional și nu mai e nevoie de plata unui curier; nu mai este nevoie de un reprezentant al angajatorului care să ofere personal tichetele angajaților; unitatea emitentă va vira sumele aferente tichetelor în fiecare lună, astfel încât angajatorul depune mai puțin efort administrativ;
- acordarea acestor beneficii extrasalariale generează economii de până la 37% comparativ cu acordarea unei prime în bani sau a unei creșteri salariale;
- se alimentează oricând și de oriunde prin platforma de comandă www.sodexoonline.ro;
- cardurile de masă sunt emise sub licența MasterCard, iar tranzacțiile sunt securizate - toate cardurile sunt echipate cu elemente de securitate.
Tichetele de masă, indiferent de forma lor, sunt integral deductibile și suportă doar 10% impozit din venitul salarial.
Dacă doriți să aflați mai multe despre cardurile de masă, inclusiv să calculați ce sume puteți economisi, vizitați această pagină.
Comentarii articol (0)