Consumatorii care au încheiat contracte cu profesioniștii (de exemplu, cineva face un împrumut pentru nevoi personale) beneficiază de protecție împotriva clauzelor abuzive dintr-un contract. În esență, o astfel de protecție are rolul de a feri un consumator de asumarea unor obligații pe care nu le înțelege (inclusiv din punct de vedere al efectelor economice) sau de impunere a unor obligații pe care nu trebuia să le suporte acel consumator. Puteți citi mai multe despre identificarea unei clauze abuzive și despre anumite exemple concrete în acest articol apărut pe avocatnet.ro.
Însă este foarte important de menționat că această protecție împotriva clauzelor abuzive nu se reflectă și asupra cuantumul prețului pe care îl are de plătit un consumator, conform unei Comunicări a Comisiei Europene (în care sunt prezentate ultimele evoluții în domeniu). Cu alte cuvinte, un consumator nu va putea să obțină protecția pe care legea i-o acordă atunci când o clauză abuzivă este inserată într-un contract cu un profesionist (lipsirea de efecte a clauzei și, eventual, restituirea plăților făcute în temeiul ei) doar pentru că prețul pe care îl are de plătit i se pare disproporționat, în raport cu produsul sau serviciul cumpărat.
În același timp, examinarea clauzelor privind prețul nu este total exclusă de la analiza privind caracterul abuziv al unor astfel de prevederi. Conform Comunicării, „testul privind caracterul abuziv poate include o apreciere a caracterului adecvat al prețului și al remunerației sau [...] a „raportului calitate/preț al bunurilor sau serviciilor furnizate” doar în cazul în care clauzele relevante nu sunt transparente. În schimb, caracterul abuziv al altor aspecte legate de preț sau de remunerație, cum ar fi posibilitatea sau mecanismul de modificare unilaterală a prețului, trebuie apreciat chiar dacă clauzele relevante sunt pe deplin transparente”. Prin urmare, este posibilă analiza prețului, însă dacă stabilirea lui este clară și nu există mecanisme de modificare unilaterală a acestuia, de exemplu, simplul fapt că acesta ar fi prea mare nu poate să fie cenzurat, din cauză că ar fi vorba de un abuz.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a și explicat, într-o cauză, de ce cuantumul prețului nu ar putea fi analizat pentru a se vedea dacă are un caracter abuziv sau nu: motivul este că „nu există niciun barem sau criteriu juridic care să poată încadra și ghida controlul acestui caracter adecvat [al prețului]”.
Comentarii articol (0)