Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
Ce sunt clauzele abuzive
Consumatorii care intră în relații contractuale cu profesioniștii (discutăm, în esență, de orice furnizor de servicii sau vânzător de bunuri ce acționează cu titlu profesional) sunt protejați de lege, printre altele, de contracte dezavantajoase ce ar putea conține clauze abuzive. În esență, abuzive pot fi considerate acele prevederi contractuale nenegociate ce creează un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, în defavoarea consumatorului. De exemplu, profesionistul (să zicem, o bancă) își rezervă dreptul să modifice dobânda aplicabilă unilateral, dintr-un contract de împrumut în funcție de nevoile împrumutătorului.
Pentru ca o clauză standard să nu fie abuzivă, ea trebuie să îndeplinească anumite condiții de claritate și, cum spuneam mai sus, trebuie să nu creeaze un dezechilibru semnificativ în defavoarea consumatorului. Mai exact, vorbim, aici, de necesitatea ca o clauză, pentru a nu fi considerată abuzivă, să fie clară, inteligibilă și să nu aibă un caracter echivoc, ce ar permite o interpretare în defavoarea consumatorului.
În același timp, nu orice clauză a unui contract ar putea fi cenzurată prin aplicarea legislației consumatorului - o astfel de situație vizează cuantumul prețului unui bun sau al unui serviciu. Cu alte cuvinte, un preț care ar fi excesiv, din perspectiva consumatorului, nu va putea fi cenzurat prin aplicarea legislației consumatorului. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că nu există alte modalități de cenzură, dar clauzele stabilind asemenea prețuri nu vor fi considerate abuzive (cu excepția situațiilor în care ele nu sunt clare sau există posibilitatea de a modifica prețul unilateral; dar aici nu e vorba de preț, în sine, ci de clauză sau de ceva ce ține de mecanismul prețului).
O altă situație în care o clauză nu ar putea fi considerată abuzivă apare atunci când acea prevedere se aplică în baza legii. Cu alte cuvinte, e vorba de acele situații în care părțile nu stabilesc ele însele o clauză, ci ea se aplică fix din cauză că părțile nu au determinat un anumit aspect al relației contractuale, pentru a umple „golul” lăsat de părți.
Efectele clauzelor abuzive
Dacă un contract conține clauze abuzive, atunci acest lucru va genera anumite efecte specifice. În concret, e vorba de o serie de remedii care le sunt disponibile consumatorilor, pentru a se ajunge la ștergerea consecințelor negative ale acelor clauze. Principalele remedii sunt considerarea clauzelor abuzive ca neproducând efecte și posibilitatea pentru consumator de a-i fi restituiți banii plătiți în temeiul acelor clauze abuzive.
Modalitățile prin care se poate cere remedierea unor clauze abuzive sunt diverse. Până în 2018, se putea cere înlăturarea lor și prin intermediul contestației la executarea silită, însă acest lucru nu mai este posibil, acum. Această modificare a produs consecințe negative pentru consumatori.
Exemple de clauze abuzive
Un domeniu unde consumatorii pot să se confrunte des cu clauze abuzive în contractele încheiate cu profesioniștii este cel bancar. Un exemplu este dobânda penalizatoare, însă, în același timp, poate fi vorba de o clauză abuzivă și în ceea ce privește alte aspecte, inclusiv impunerea unei obligații de rambursare a unui împrumut bancar în monedă străină.
În legătură cu riscul valutar, este important pentru clienții băncilor să știe un lucru important despre situațiile în care o clauză contractuală impune suportarea riscului valutar, de către împrumutat: e vorba de faptul că un consumator care trebuie să suporte integral, el însuși, riscul valutar ar putea fi expus unei clauze abuzive. De aceea, o asemenea clauză poate fi anulată în instanță.
Un alt exemplu, tot în domeniul bancar, în care banca ar putea să îi impună o clauză abuzivă împrumutatului: modificarea unilaterală, de către bancă, a dobânzilor și a comisioanelor; o asemenea clauză e, de cele mai multe ori, complet lipsită de transparență, din cauză că un consumator obligat să suporte o asemenea modificare nu ar putea, cel mai probabil, să prevadă efectele financiare ale unui împrumut asupra situației sale particulare.
Însă situațiile în care pot exista clauze abuzive într-un contract încheiat de consumator cu un profesionist nu se limitează exclusiv la domeniul bancar. Inclusiv contractele de asistență juridică, încheiate cu avocații, ar putea conține clauze abuzive.
Recent, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a mai identificat o situație practică în care consumatorii se loveau de clauze abuzive: e vorba de acele contracte încheiate cu service-urile auto, prin care beneficiarii serviciilor respective erau obligați să își lase mașinile în service până la achitarea integrală a prețului, indiferent de persoana care achită facturile - consumatorul sau asigurătorul.
Discuții relevante din forum:
- Se pot denunța clauzele abuzive dintr-un contract deja semnat?
- Agenția pretinde suma câștigată în plus, la vânzare, față de prețul dorit de vânzător. Clauza a fost asumată prin contract, poate fi considerată, totuși, abuzivă?
- Pactul comisoriu: clauza abuzivă sau nu?
- Scadența finala vs scadența anticipată: supun atenției dvs. câteva clauze dintr-un contract pentru că intenționez să contest executarea silita invocând prescripția termenului de începere.
- Am semnat un contract păgubos cu o agenție imobiliară, a cărei adresă este fictivă și nu mai poate fi contactată. Care sunt șansele mele să scap de acest contract?
- Exemple de clauze abuzive în Contractele de credit în franci elvețieni.
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (1)