Comisia Europeană a emis recent o comunicare la zi (din perspectiva jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene) cu privire la interpretarea și aplicarea legislației privind clauzele abuzive în contractele încheiate între consumatori și profesioniști. La noi, acest aspect este reglementat de Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, care, la rândul ei, transpune directiva europeană pe baza căreia a fost elaborată comunicarea menționată mai sus.
Una din chestiunile abordate în comunicare și de interes pentru consumatorii care au încheiat contracte cu profesioniștii este ce se întâmplă cu astfel de contracte, dacă au fost constatate astfel de clauze abuzive în cuprinsul lor. Există mai multe posibilități.
Clauzele nu vor produce efecte și contractul va continua, dacă acest lucru este posibil
Primul și cel mai important efect este că, dacă un contract conține clauze abuzive, acestea nu vor produce efecte. În plus, se va considera că acestea nu au produs niciodată efecte, astfel încât să se ajungă, pe cât posibil, în situția care ar fi existat dacă acea prevedere nu ar fi fost inserată în contract. Consumatorii nu vor mai avea, astfel, de îndeplinit obligațiile pe care le aveau în temeiul acelor clauze abuzive.
Atenție! Constatarea existenței unei clauze abuzive trebuie să ducă la înlăturarea ei și nicidecum la înlocuirea ei cu altă stipulație cu efecte mai puțin dezavantajoase pentru consumator (Comunicarea prevede exemplul penalităților, fiindu-i interzise unei instanțe, de exemplu, să înlocuiască o clauză abuzivă care stabilește penalități cu alta care stabilește penalități mai reduse).
Dacă sunt descoperite clauze abuzive într-un contract, pe lângă considerarea lor ca neproducând efecte, se va încerca menținerea contractului (fără acele prevederi, bineînțeles), dacă este posibil. Posibilitatea continuării derulării contractului este dată de importanța clauzei abuzive pentru contract, în general. Dacă aceasta are o importanță principală și constituie esența contractului, atunci, cel mai probabil, nici contractul nu va mai putea continua și consumatorul va putea să ceară rezilierea acordului. Excepțional, însă, chiar și stipulațiile care au o importanță principală pentru contract vor putea fi înlocuite, dacă imposibilitatea de continuarea a acordului i-ar dăuna consumatorului (cum ar fi situația când acesta ar fi obligat să restituie întregul împrumut, ulterior).
Restituirea plăților făcute în temeiul clauzelor abuzive
Dacă un consumator a făcut anumite plăți în temeiul unor clauze abuzive (de exemplu, a plătit anumite comisioane sau anumite penalități care erau stipulate printr-o clauză care a fost considerată abuzivă, ulterior), el poate să obțină restituirea tuturor plăților făcute pe baza acelei prevederi (de la momentul încheierii contractului), întrucât ele vor fi considerate ca fiind nedatorate, este menționat în Comunicarea Comisiei.
Există, și aici, o excepție de la această regulă, însă aplicată doar rar: dacă restituirea plăților făcute ar crea „dificultăți foarte grave” pentru raporturile juridice vizate de restituire și dacă părțile implicate în contract au fost de bună-credință, s-ar putea ca plățile făcute până în momentul constatării caracterului abuziv să nu mai fie restituite.
Aplicarea concretă a acestei excepții a fost clarificată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în jurisprudența ei: într-o cauză, instanța europeană a dat ca exemplu situația când un profesionist a încheiat mai multe contracte ce conțineau același tip de clauză, determinată ulterior ca fiind abuzivă (cauza citată nu a vizat o problemă de dreptul consumatorului și exemplul a fost adaptat problemei analizate în acest articol, însă determinările Curții pot fi aplicate și cu privire la situația clauzelor abuzive). Într-o astfel de ipoteză, e posibil ca acel profesionist să fi acționat cu bună-credință, crezând, cu adevărat, că legea îi permitea să introducă o asemenea prevedere în contract. Dacă, ulterior constatării caracterului abuziv al clauzei, acel profesionist ar fi obligat să restituite toate plățile făcute de consumatori în temeiul acelei stipulații, consecințele economice pentru el ar putea fi foarte grave.
Comentarii articol (1)