Mai precis, avocatul poate folosi semnătura electronică pentru a semna contractul de asistență sau contractul de reprezentare juridică pe care îl încheie cu firmele sau persoanele fizice care îi sunt clienți.
Această procedură simplă aduce mai ales timp câștigat, din moment ce părțile nici nu trebuie să se întâlnească față în față. În plus, se economisesc banii care altfel ar fi fost cheltuiți pe transmiterea contractelor prin servicii poștale sau prin servicii de curierat.
„Cu clientul, avocatul semnează un contract de asistență/reprezentare juridică, care, evident, poate fi semnat electronic cu o semnătură electronică calificată și care elimină necesitatea de a se întâlni sau de a transmite contractele în format tipărit prin poștă sau curier”, a precizat Natalia Butnaru, Legal Manager la certSIGN.
Semnarea electronică a contractului poate fi deosebit de utilă mai ales atunci când un client are nevoie de reprezentare legală într-o zonă a țării în care i-ar fi dificil să se deplaseze pentru rezolvarea anumitor chestiuni legale.
Însă contractul nu este singurul document ce poate fi semnat electronic în relația dintre avocat și client. Semnătura poate fi folosită și pentru opiniile pregătite pentru client sau pentru rapoartele de activitate.
„De asemenea, avocatul poate semna electronic opiniile pe care le pregătește pentru client și rapoartele de activitate. Mai ales că, de multe ori, clienții cer ca astfel de documente să fie semnate de avocat și să le parvină în original”, a adăugat Natalia Butnaru.
Dincolo de avantajele de mai sus, specialista subliniază că nici eliminarea nevoii de a arhiva documentele în format tipărit nu trebuie neglijată. Astfel, actele pot fi arhivate electronic în condiții de siguranță, dispare nevoia spațiului pentru arhive fizice și documentele sunt mult mai ușor de găsit și gestionat.
Important! Specialista certSIGN punctează că este recomandabil ca ambele părți să semneze electronic documentele.
În altă ordine de idei, semnătura electronică trebuie folosită de avocați în relația pe care o au cu instanțele judecătorești, dacă aleg să transmită documentele în format electronic.
Din informațiile pe care le avem, folosirea semnăturii electronice este o soluție la care apelează tot mai mulți avocați. Cel puțin câteva sute de specialiști au deja certificate digitale calificate pentru semnarea electronică a documentelor. Orientativ, un asemenea certificat digital calificat costă în jur de 30 de euro pe an.
O semnătură electronică calificată este echivalentul virtual al unei semnături de mână. O semnătură electronică calificată, bazată pe un certificat calificat eliberat de un prestator de servicii de încredere, este recunoscută în toate celelalte state ale Uniunii.
Comentarii articol (1)