Numerele sunt extrase de avocatnet.ro din rapoartele anuale de activitate ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și situația nu arată tocmai bine. Practic, deși numărul salariaților n-a avut o creștere spectaculoasă în ultimii opt ani, numărul zilelor de concediu medical suportate din banii statului a cunoscut o creștere alarmantă.
Mai precis, în 2018, salariații români au stat în concediu medical timp de 37,3 milioane de zile. Acest număr a crescut constant din 2011 încoace, an în care se înregistrau numai 19,8 milioane de zile de concediu medical.
Asta înseamnă că, în 2018, un salariat a luat, în medie, aproape șapte zile de concediu medical, pe când în 2011, un salariat a luat, în medie, puțin peste patru zile de concediu medical.
Cea mai mare parte a zilelor de concediu medical luate de salariați în fiecare an sunt pentru incapacitate temporară de muncă, așa cum reiese din rapoartele Casei Naționale de Sănătate. În rest, este vorba de zile libere pentru concediul de maternitate sau concediul de risc maternal, printre altele.
Comentarii articol (1)