Pentru că 2020 este și primul în care această declarație trebuie depusă, o asemenea dilemă pentru administratorii de firme este de înțeles. Brusc, ei trebuie să se conformeze unor noi obligații, dintr-un domeniu nou, pe care probabil că nici nu îl înțeleg.
Având în vedere că discutăm de un domeniu puternic reglementat, unde supravegherea preventivă (bazată pe risc și nu pe concretizarea acestuia în fapte) a entităților care ar putea fi implicate în activități de spălare de bani și de finanțare a terorismului este considerată esențială, firmele trebuie să înțeleagă că nu va fi suficient să depună declarația o singură dată, în 2020, și, apoi, să scape.
Ca regulă, frecvența minimă cu care va trebui depusă acea declarație este o dată pe an. Anul acesta, ea trebuie depusă până în iulie 2020 (dar doar anul acesta, această facilitate fiind acordată din cauza noutății reglementării). Acest lucru este valabil, însă, doar pentru firmele înmatriculate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019 (21 iulie 2019). Pentru cele înființate după, ele vor fi, oricum, obligate să depună o declarație la înmatriculare.
Din 2021, în schimb, declarația va trebui depusă, anual, în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. De către toate firmele, deci inclusiv cele care au fost înmatriculate după intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019.
Spuneam, mai sus, că depunerea declarației cel puțin o dată pe an este minimul. Legea prevede o situație în care o firmă ar putea să fie nevoită să depună o astfel de declarație de mai multe ori, chiar și în cadrul aceluiași an. E vorba de ipoteza în care se schimbă ceva în privința datelor de identificare ale beneficiarilor reali (deci, discutăm fie de schimbarea propriu-zisă a beneficiarului real, fie de situația în care aceluiași beneficiar i se schimbă datele de identificare).
Pentru a facilita activitatea firmelor de a se conforma noilor obligații care decurg din Legea nr. 129/2019, avocatnet.ro a scris constant despre ultimele modificări aduse de acest act normativ și despre implicațiile practice ale acestora. Mai multe informații privind problema beneficiarului real pot fi găsite aici, în timp ce chestiuni mai vaste legate de domeniu, în sine, pot fi accesate aici.