În esență, prin intermediul propunerii legislative înregistrate la Senat, autoritățile vor să modifice din nou legislația privind asociațiile de proprietari, la nici doi ani de la apariția acesteia. Pentru a se putea aplica, propunerea trebuie adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, printre alte măsuri, propunerea legislativă prevede și obligația viitoare a celor care modifică suprafețele construite sau utile ale locuințelor să comunice proiectul președintelui asociației de proprietari sau administratorului imobilului înainte de începerea efectivă a lucrărilor.
Mai exact, cei ce intenționează să-și modifice locuințele vor trebui să anunțe reprezentanții asociației cu cel puțin zece zile înainte de punerea în practică a intențiilor. În prezent, legislația din domeniu, respectiv Legea nr. 196/2018, stabilește că schimbările aduse suprafețelor locuințelor se comunică după ce lucrările au fost încheiate.
De fapt, după cum prevede acum legea asociațiilor, modificările suprafețelor construite sau utile se comunică președintelui asociației de proprietari și organului fiscal local în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor.
Ulterior, toate modificările trebuie înregistrate în cartea tehnică a construcției și în baza de date a asociației, pentru a se putea stabili consumurile în raport cu noile suprafețe utile.
Potrivit legii, proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări proprietății sale individuale, dar doar dacă respectă prevederile legale în vigoare referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcții și fără să pună în pericol integritatea structurală a imobilului, rezistența mecanică, stabilitatea și siguranța clădirii sau a altor proprietăți individuale, precum și buna funcționare a instalațiilor aferente acestora.
Atenție! Prevederile propunerii legislative nu se aplică momentan. Acestea vor intra în vigoare după ce proiectul e adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)