„Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să-și poată desfășura atribuțiile de serviciu de la domiciliu”, scrie într-un comunicat al comitetului. Desigur, o asemenea măsură va putea fi aplicată, la fiecare instituție publică în parte, numai dacă activitatea specifică a bugetarilor poate fi desfășurată din afara sediului angajatorului public.
În completare, reprezentanții Ministerului Muncii au atras atenția marți că pentru personalul contractual din instituțiile publice se aplică inclusiv prevederile Codului muncii. Cu alte cuvinte, pentru anumiți bugetari se poate apela la trecerea temporară pe un regim de muncă la domiciliu, fără modificarea contractelor. Adică la fel cum se poate face în domeniul privat.
Mai precis, vorbim de o modificare temporară, din inițiativa angajatorului, a locului de muncă. Însă, dacă se optează pentru o măsură pe termen lung, atunci este nevoie de modificarea contractelor astfel încât acestea să reflecte că bugetarii lucrează de acasă.
Așa cum am informat marți, autoritățile publice deja au început să-și restrângă contactul cu publicul. De exemplu, Administrația Fondului pentru Mediu și Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal au anunțat că interacționează de-acum cu publicul numai online sau telefonic. Totodată, autorități precum Fiscul și Registrul Comerțului au recomandat contribuabililor să evite deplasarea la sediile lor și să folosească internetul și telefonul pentru interacțiune.
Până acum, în contextul răspândirii coronavirusului, în România au fost confirmate peste 30 de îmbolnăviri, alte zeci de persoane sunt în carantină în spitale, iar alte mii de persoane sunt în autoizolare la domiciliu.
Comentarii articol (0)