Cu alte cuvinte, Ordonanța de urgență a Guvernului 38/2020 a stabilit că, în relația cu statul, și semnătura electronică avansată are valoare de semnătură de mână, nu doar semnătura electronică calificată. Această regulă se aplică dacă documentele electronice sunt transmise prin mecanisme ce permit o verificare a identității semnatarilor.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile și instituțiile publice au obligația primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică. Autoritățile și instituțiile publice stabilesc tipul de semnătură electronică aplicabilă pentru utilizarea de către persoanele fizice sau juridice a unui serviciu disponibil online prestat de respectivele autorități (...). Înscrisurile semnate cu semnătură electronică avansată, care sunt transmise prin utilizarea unor mecanisme de autentificare de nivel substanțial sau ridicat, sunt asimilate, în ceea ce privește condițiile și efectele lor, cu înscrisurile sub semnătură privată”, prevede, mai exact, actul normativ la articolul 5.
Ordonanța dată de Executiv vine în completarea Regulamentului european 910/2014, care stabilește cadrul legal unic european în materie de semnături electronice.
Regulamentul stabilește că numai semnătura electronică calificată are valoare de semnătură de mână. În plus, mai există și semnătura electronică simplă și semnătura electronică avansată, pentru care nu se stabilește în mod expres că pot avea valoare de semnătură de mână.
Așa cum redacția noastră a explicat cu o altă ocazie, semnătura electronică simplă și semnătura electronică avansată nu pot fi puse pe plan de egalitate cu semnătura electronică calificată, conform furnizorilor de astfel de semnături. Cele trei tipuri de semnături electronice prezintă niveluri diferite de securitate, astfel că semnătura calificată este singura care poate fi considerată echivalentul semnăturii olografe, chestiune punctată de reglementarea din regulamentul european citat.
Practic, semnătura simplă și cea avansată pot fi folosite numai în procese cu riscuri scăzute, în timp ce semnătura calificată este singura care poate fi folosită în procese cu riscuri mari, acolo unde identitatea semnatarului trebuie să fie dincolo de orice îndoială.
Semnătura electronică simplă este reprezentată de niște date în format electronic, atașate la sau asociate logic cu alte date în format electronic și care sunt folosite de semnatar pentru a semna, potrivit Regulamentului 910/2014.
Semnătura electronică avansată este o semnătură electronică ce îndeplinește următoarele cerințe:
- face trimitere exclusiv la semnatar;
- permite identificarea semnatarului;
- este creată folosind date de creare a semnăturilor electronice pe care semnatarul le poate folosi, cu un nivel ridicat de încredere, exclusiv sub controlul său; și
- este legată de datele folosite la semnare, astfel încât orice modificare ulterioară a datelor poate fi detectată.
Semnătura electronică calificată reprezintă o semnătură electronică avansată care este creată de un dispozitiv calificat de creare a semnăturilor electronice și care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice.
Așadar, dispozitivul calificat și certificatul calificat fac diferența între semnătura avansată și semnătura calificată. Aceste două instrumente suplimentare asigură o legătură directă și indubitabilă între identitatea reală și identitatea electronică a unei persoane. Acesta este motivul pentru care semnătura electronică calificată este considerată echivalentul semnăturii de mână.
Semnăturile calificate sunt emise numai în baza certificatelor calificate emise de prestatorii de servicii de încredere calificați, a căror activitate este autorizată și verificată de către autorități.
În altă ordine de idei, Guvernul a mai stabilit recent că Serviciul de Telecomunicații Speciale poate emite semnături electronice pentru personalul autorizat din instituțiile și autoritățile publice.
Comentarii articol (1)