Pe perioada stării de urgență, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ) a anunțat că nu se fac evacuări și alte tipuri de executări silite directe. Perioada stării de urgență a început pe 16 martie, iar azi a fost prelungită până pe 14 mai.
Prin urmare, cei care stau într-o casă sau într-un apartament cu chirie trebuie să știe că nu pot fi dați afară în perioada aceasta în mod silit dacă proprietarul decide că nu mai vrea să îi accepte în imobilul său. Nici chiar dacă nu mai pot plăti chiria nu pot fi evacuați cât ține starea de urgență. Cu toate că neplata chiriei, în mod normal, este un motiv suficient pentru a obține evacuarea chiriașilor.
În varianta în care există un contract de închiriere, este foarte important ce scrie în acel contract referitor la perioada de preaviz. Contractul de închiriere nu se poate sfârși de pe o zi pe alta. Practic, există două variante apropo de perioada pe care a fost încheiat contractul: pe o perioadă determinată și sau nedeterminată, adică varianta în care nu s-a specificat nimic referitor la perioada închirierii.
Dacă în contract nu e specificat nimic referitor la perioada închirierii, Codul civil prevede că proprietarul poate să-i ceară chiriașului să părăseasc imobilul cu minimum 60 de zile înainte (dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare) sau cu minimum 15 zile înainte (dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună). Practic, îi trimitere o notificare prin care îi cere să elibereze apartamentul. Dacă nu vrea să plece, proprietarul (sau alt deținător care a închiriat) va trebui să apeleze la instanță. În cazul neplății chiriei, dacă a înregistrat contractul de închiriere, acesta devine titlu executoriu și proprietarul îl poate folosi direct, la executor, pentru a evacua chiriașul rău-platnic.
În cea de-a doua situație în care contractul prevede un termen de închiriere, proprietarul poate să îi ceară chiriașului să elibereze locuința, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puțin 60 de zile.
Dacă, însă, între proprietar și chiriaș nu există o înțelegere scrisă, deci nu s-a încheiat un contract de închiriere, lucrurile devin mult mai complicate pentru proprietar. Proprietarul nu va putea scăpa de chiriaș decât în baza unei hotărâri judecătorești. De ce? Pentru că odată intrat în locuință, cu sau fără contract, există o prezumție că acel chiriaș are dreptul să stea acolo și nu poate fi dat afară decât după ce o instanță a hotărât că, de fapt, nu (mai) are acest drept.
Comentarii articol (2)