Concret, în lipsa unei prevederi legale care să stabilească în mod expres că, înainte de a face concedieri, angajatorul trebuie să trimită salariații în șomaj tehnic, firma poate merge pe orice variantă vrea, numai să respecte Codul muncii.
Informația a fost confirmată recent inclusiv de către Cornel Vasile, consilier juridic și consultant pe forumul avocatnet.ro, într-un răspuns adresat unui internaut: „Angajatorul poate decide să recurgă la concediere, întrucât nu este obligat să apeleze mai întâi la varianta șomajului tehnic. Dar concedierea se va face doar în conformitate cu prevederile Codului muncii”.
Trimiterea în șomaj tehnic implică, mai precis, suspendarea contractelor individuale de muncă ale salariaților, din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit articolului 52 din Codul muncii. Pe durata suspendării se acordă o indemnizație de 75% din salariul de bază.
Referitor la concediere, aceasta poate fi individuală sau colectivă atunci când este făcută din motive nelegate de salariați. Mai precis, o asemenea concediere poate fi făcută din cauza desființării locurilor de muncă, din unul sau mai multe motive nelegate de salariați, conform articolului 65 din același act normativ.
Dacă vorbim de concedieri care au o legătură directă cu salariații, acestea se fac, așa cum scrie la articolul 61, ca sancțiune disciplinară pentru o abatere gravă sau abateri repetate (numai în urma unei cercetări disciplinare), în cazul arestării preventive sau la domiciliu, în cazul inaptitudinii fizice și/sau psihice sau în cazul necorespunderii profesionale.
Indiferent ce opțiune are angajatorul, acesta trebuie să urmeze procedurile indicate în Codul muncii. În caz contrar, firma riscă, de exemplu, să facă o concediere ilegală pentru care salariatul să obțină despăgubiri în instanță.
De reținut că, în timpul stării de urgență, indemnizația de șomaj tehnic este acoperită, la cerere, din banii statului. Însă, dacă angajatorul suspendă contractele individuale din alte motive decât cel indicat mai sus, nu poate beneficia de subvenționarea banilor de indemnizație.