Măsurile sunt conținute în Ordinul comun al Ministerului Economiei și al Ministerului Sănătății nr. 1731/832/2020. Hotelierii sunt obligați, de sâmbătă, să respecte o serie de reguli privitoare la desfășurarea activității lor, în sensul că sunt nevoiți să implementeze o serie de măsuri, printre care și de igienă, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
Hotelierii trebuie să aibă un plan de acțiune
Persoanele din conducerea hotelului trebuie să dezvolte un plan de acțiune, care să stabilească anumite măsuri ce trebuie luate în contextul actual. Ordinul nr. 1731/832/2020 prevede că planul de acțiune trebuie să includă:
- modalități de optimizare a comunicării între conducere și personal, pentru a informa clienții și, de asemenea, pentru a permite identificarea și comunicarea rapidă a incidentelor;
- modalități de optimizare a comunicării între conducere și client, mai ales în vederea informării celui din urmă cu privire la măsurile de igienă ce trebuie respectate (și cu privire la informații oficiale), facilitățile (de tip medical) valabile în zonă sau cu privire la politica hotelului în materie de soluții preventive;
- politica de ocupare a camerelor, în ceea ce privește persoanele însoțitoare, dacă există un caz suspect de coronavirus;
- existența unei truse medicale, la recepție (care să conțină, printre altele, măști și mănuși);
- promovarea măsurilor de igienă respiratorie, curățarea mâinilor, precum și implementarea măsurilor de distanțare între persoane;
- orice monitorizare a persoanelor bolnave se va face cu respectarea reglementărilor privitoare la date personale și a dreptului la viață privată;
- asigurarea serviciilor tehnice și de mentenanță, în acord cu legislația specifică, precum și asigurarea săpunului și a soluțiior dezinfectante.
Interzicerea anumitor activități și alte măsuri
Hotelierilor le este interzisă deschiderea și permiterea accesului clienților în următoarele locuri:
- cafenele, baruri, restaurante și cofetării (în schimb, este permisă servirea mesei, dar în regim de tip „room-service”; este recomandată folosirea de tacâmuri și veselă de unică folosință);
- locuri de joacă special destinate copiilor;
- locuri special amenajate pentru fitness, saune sau piscine interioare din incinta hotelului.
Hotelierii trebuie și să dezinfecteze mai des camerele de hotel, cu soluții pe bază de alcool sau de clor.
Există și limitări în ceea ce privește folosirea lifturilor, în sensul că ele trebuie folosite doar dacă este necesar și de cel mult două persoane (care, preferabil, ar trebui să fie din aceeași familie). De asemenea, persoanele care circulă cu liftul trebuie să poarte măști.
În plus, hotelierii trebuie să respecte anumite măsuri dacă cineva este suspect sau confirmat cu coronavirus. Principalul lucru, aici, este contactarea direcției de sănătate publică județeană/a municipiului București, care va efectua anchetă epidemiologică și va stabili măsurile care se vor impune.
Din 15 mai, România a ieșit din starea de urgență și a intrat în stare de alertă. Cadrul legal principal care reglementeză măsurile aplicabile în timpul stării de alertă este Legea nr. 55/2020, care a intrat în vigoare de luni, precum și acte normative de tipul ordinelor cum e cel de mai sus, care stabilesc măsuri specifice de igienă pentru diverse activități.
Comentarii articol (0)