Până acum, autoritățile au reglementat aspectul măsurării temperaturii la intrarea într-o incintă:
- în domeniul muncii: mai exact, angajatorul e obligat chiar să desemneze pe cineva din firmă care să facă asta zilnic, iar angajații sunt specific obligați să se supună acestei măsuri zilnice;
- la intrarea în clădirile instituțiilor și autorităților publice;
- în muzee și galerii de artă;
- la cabinetele stomatologice, în saloanele de înfrumusețare.
Așa cum prezentam ieri, am identificat deja câteva ordine de ministru unde este tratată chestiunea termometrizării. Voi relua însă ideea că aceste reglementări nu sunt unitare, deoarece într-unele se specifică și o temperatură de referință (37,3 grade Celsius), în altele, nu, în unele se specifică interdicția de a intra într-o clădire, în altele, nu.
În Legea nr. 55/2020 (supranumită și Legea stării de alertă), scrie că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui "obligativitatea organizării activității instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori. Pentru personalul propriu triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii".
Au fost operatori economici, magazine, mai exact, care au recurs la măsurarea temperaturii cu ceva avans față de momentul când Legea nr. 55/2020 a intrat în vigoare - adică luni (18 mai 2020). Legea însă nu instituie măsura, ci le dă posibilitatea ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne să vină cu un ordin comun prin care să oblige recurgerea la o astfel de măsură. Cert e că până la acest moment nu am identificat un astfel de ordin care să oblige magazinele să recurgă la măsurarea temperaturii sau să le interzică accesul în incintă acelor clienți care refuză termometrizarea ori care ar avea, potrivit măsurătorii, 37,4 grade Celsius, să zicem.
Desigur, magazine, restaurante și alți operatori economici au dreptul să refuze accesul unor clienți sau să le ceară să părăsească incinta, în ideea de așa-zis drept de alegere a clientelei - doar că dreptul lor se termină acolo unde refuzarea unui client este discriminatorie.
În momentul de față, măsurarea temperaturii la intrarea într-o incintă este, fără dar și poate, o măsură preventivă și explicabilă din perspectiva pericolului de infectare cu noul coronavirus. Doar că temperatura ridicată (febra) nu este întotdeauna un simptom al infectării. Alții pot susține că pragul de 37,3 grade Celsius (folosit de autoritățile noastre în majoritatea actelor normative recente care tratează termometrizarea) nu este neapărat relevant, ci ar trebui ușor ridicat. De pildă, până ca autoritățile să vină cu reguli pentru cabinetele stomatologice, Colegiul Medicilor Stomatologi din România recomandase cabinetelor să măsoare temperatura pacienților și să amâne programările în cazul celor cu temperatură peste 37,5 grade Celsius.
Comentarii articol (46)